Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите ядки за кръвната захар, сърцето и мозъка?

18 юни 2024, 16:53 часа

Ядките са здравословна и питателна храна, която е задължителна част от балансираната диета.

Най-добрите ядки за контрол на кръвната захар

„Шамфъстъците отговарят на изискванията. Те са с високо съдържание на фибри и протеини (които помагат за контролиране на кръвната захар), имат най-малко калории на унция (което помага за контролиране на теглото), а обелването на шамфъстъците може да помогне за така нареченото внушително хранене, при което мозъкът изпраща преждевременно сигнали на тялото за ситост“, казва диетологът Тоби Смитсън. 

НЕ яжте ядките с тези храни - стават вредни за здравето

„Лешниците съдържат големи количества витамин B6, фосфор, калий и цинк, които играят важна роля в енергийния метаболизъм, както и в имунитета и кръвното налягане. Те също са отличен източник на здравословни мазнини, които могат да помогнат за понижаване на холестерола. Олеинова киселина, открита в тези ядки, може да има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност, което подобрява метаболизма на кръвната захар и намалява риска от диабет“, казва диетологът Меган Хилбърт .

Най-добрите ядки за здравето на сърцето

Бадемите помагат за контролиране на кръвното налягане, защото имат високо съдържание на аминокиселината аргинин, която е от съществено значение за производството на азотен оксид. Азотният оксид отпуска артериалните кръвоносни съдове, което от своя страна понижава кръвното налягане. 

„Орехите имат кардиометаболични защитни свойства. Когато се консумират като част от балансирана диета с пълноценни храни, те намаляват нивата на холестерола в кръвта. Те са богати на здравословната за сърцето омега-3 мастна киселина алфа-линоленова киселина. Една четвърт чаша порция от това ядки могат да задоволят ежедневните ви нужди от тази есенциална мастна киселина“, казва диетологът Тами Бест.

Пеканите също са отличен източник на здравословни мазнини и фибри. Те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола благодарение на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Пеканите също са отличен източник на витамин А, витамин Е и фолиева киселина.

Най-добрите ядки за здравето на мозъка

Орехите са богати на противовъзпалителни мазнини, които намаляват невровъзпалението, подпомагат поддържането на психичното здраве и намаляват риска от когнитивен спад. Тъй като орехите са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни мазнини, те могат да имат невропротективен ефект.

Сред другите полезни свойства на орехите са:

  • Помагат за укрепване на имунната система, подобряват паметта, кръвообращението и нормализират кръвното налягане.
  • Препоръчва се на бременни и кърмещи жени, възрастни хора, спортисти.
  • Те са неразделна част от диетата на вегетарианците и са безопасни за диабетици.
  • Помагат за бързо засищане на глада и възстановяване на силите.
  • Укрепват черния дроб.
  • Помагат за възстановяване на силите след тежки заболявания, наранявания, операции и раждане.

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес