Кои са първите симптоми на подагра?

82696
Кои са първите симптоми на подагра?
Снимка: iStock

Подагра е заболяване с ревматичен характер, при което се нарушава пуриновата обмяна

В резултат на това пикочната киселина и нейните различни производни се натрупват в тялото. „Любимите“ места на подаграта са ставите и бъбреците. В резултат на това се развиват заболявания като подагрозен артрит и подагрозен пиелонефрит. Те са свързани с възпалителния процес, който се отключва от кристалите на пикочната киселина.

Подаграта се развива на етапи и може да причини голямо разнообразие от подагра симптоми .

Първият етап на патологията се нарича преморбиден. През този период човек може да има само хиперурикемия, т.е. високи нива на пикочна киселина в организма. При това не страдат нито ставите, нито бъбреците. Такъв симптом може да бъде открит само чрез кръвен тест - обичайно се прави биохимично изследване.

Сред неспецифичните симптоми, причинени от хиперурикемията са:

• Слабост в тялото;

• Сърбеж;

• Проблеми с изпражненията;

• Изпотяване;

• Склонност към напълняване.

Но все пак в 80% от случаите преморбидният стадий не се проявява по никакъв начин. Това, че не се усеща не означава, че го няма.

По правило подаграта е наследствено заболяване. Струва си да се има предвид наличието ѝ, дори когато няма симптоми, ако някой от близките е страдал от подагра. Логично, в тези случаи превантивно и редовно се прави биохимичен кръвен тест, включително и за пикочна киселина. И само първият симптом, както и маркер, ще бъде повишеното ниво на този показател. В крайна сметка, рано или късно пикочната киселина ще започне да се отлага върху ставите.

Ако няма симптоми, а в повечето случаи няма такива в началния етап, и няма наследственост, можете веднъж годишно да проверявате нивото на пикочната киселина.

Ако имате хиперурикемия, научното наименование при повишено ниво на тази киселина, трябва да помислите за превенция.

С богат набор от билкови екстракти хранителната добавка на GREWIA - ПИКОЛИМОТ ХЕПА + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА може да се използва не само като превенция на подаграта, но и да бъде част от лечебния план. ПИКОЛИМОТ ХЕПА осигурява подход с множество действия за облекчаване симптомите на подагра и действа противовъзпалително като облекчава болката. Може също така да подпомогне производството/образуването на съединителната тъкан. Екстрактът от целина традиционно се използват в западната билкова медицина като диуретик и за облекчаване симптомите и болката при подагра и ревматизъм. Това спомага за промиване на излишната течност от тялото и елиминиране на вредната пикочна киселина от тялото.

Екстрактът от шипка има естествено високо съдържание на антиоксиданти и също така осигуряват противовъзпалително действие.

Поръчайте ПИКОЛИМОТ ХЕПА с клик от тук 👉🏻https://grewia.bg/product/grewia-picolimot-hepa-cranberry/

Появят ли се симптоми като сърбеж например, трябва да се изследват не само за пикочна киселина, но и за захар, креатинин и чернодробни ензими, тъй като такъв симптом може да се появи и при чернодробни и бъбречни заболявания.

Вторият етап се нарича интермитентна („интервална“) подагра

При него започва отлагането на урати върху ставите и в бъбречните тубули. Това по-късно води до увреждане на ставните капсули и хрущялната тъкан, а след това и до тяхното разрушаване.

Експертно изследване

Специалисти от клиниката Майо в САЩ проведоха проучване, което позволи да се идентифицират първите признаци на заболяването. Този изследователски център е един от най-големите частни медицински и изследователски центрове в света. Според тях подаграта се характеризира с развитие на подуване, зачервяване на кожата и болка в ставите – по-често в ставата, която е в основата на палеца на крака. Повечето симптоми идват и си отиват, но може да се контролират. Трябва да посетите лекар, който ще изготви схема на лечение и ще ви каже как точно да облекчите дискомфорта.

Рискови фактори

Хората, които са изложени на риск от повишени нива на пикочна киселина в организма, трябва да обърнат особено внимание на себе си. Редовните изследвания и проследяване нивата на този показател ще ви позволят да се държи под контрол и да се предотврати развитието на такава сериозна патология като подагра.

И така, рисковите фактори при повишени нива на пикочна киселина включват:

• Диета: ако ядете много месо и морски дарове, а също така пиете много напитки с високо съдържание на захар (лимонада, кока-кола и др.), ако редовно злоупотребявате с алкохол, особено бира в големи количества, това може да доведе до развитие на подагра.

• Затлъстяване: Когато сте с наднормено тегло, тялото ви произвежда повече пикочна киселина, което затруднява бъбреците да я отстранят.

• Редица заболявания: патологиите, които могат да причинят повишени нива на пикочна киселина, включват хипертония, диабет, метаболитен синдром, сърдечни и бъбречни заболявания.

Някои лекарства : диуретици, използвани за лечение на определени състояния на хипертония, ниски дози аспирин, деконгестанти, предписвани на хора с трансплантирани органи - всички те могат да доведат до повишени киселинни нива и последващо развитие на подагра.

• Наследственост.

• Възраст и пол: Мъжете на възраст 30-50 години могат да бъдат по-засегнати. Жените обикновено развиват подагра след менопаузата.

• Скорошна операция или нараняване.

Хората, които се оказват изложени на риск поради определени фактори, трябва да се подлагат на редовни прегледи и изследвания, за да наблюдават състоянието на своя организъм. И, разбира се, трябва по-внимателно да следят неспецифичните здравословни проблеми и да посещават лекар навреме, ако имат въпроси.

Предотвратяване

Според изследователите от "Майо Клиник" има редица добри и ефективни превантивни мерки, които значително ще намалят риска от развитие на заболяването. Трябва да пиете повече течности, като говорим предимно за обикновена чиста вода без подсладители. Също така е добре да се въздържате от алкохол, особено бира. Включете в диетата си повече нискомаслени млечни продукти. Протеинът от тях се счита за най-качествен и здравословен. Това ще бъде отлично средство за предотвратяване на подагра.

За да избегнете проблеми, трябва да ограничите консумацията на месо, птици и риба. Разбира се, това не означава, че ще се наложи да ги премахнете напълно. Но порциите е добре да са по-малки. Определено е задължително да следите килограмите, за да не се получава натрупване. Отслабването помага за намаляване нивата на пикочна киселина в организма. Но в същото време трябва да отслабвате разумно - без гладуване или диети с рязка загуба на тегло. Такъв стрес в тялото, напротив, може да причини негативни последици и дори да повиши нивата на пикочната киселина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com