Кои са най-полезните плодове за хората над 60 години?

20860
Кои са най-полезните плодове за хората над 60 години?
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Мнозина експерти заявяват, че е твърде важно пенсионерите да ядат всякакви плодове – и добре познатите ни от умерените географски ширини, и цитрусови, и тропически. При условие, че се включват редовно в менюто, те може да ограничат рисковете от деменция. А и плодовете оказват положителни ефекти върху имунитета на възрастните хора.

Д-р Ирина Торопигина разказва следното:

Здравословният стандарт на живот, съчетан с правилно хранене, е крайно важен за хората над 60 години. Множество заболявания се развиват като резултат на неправилно хранене. Обаче, ако съставите здравословна диета за ежедневието, в която да преобладават полезни плодове, може да укрепите здравето на който и да било пенсионер и да редуцирате рисковете от различни неразположения и усложнения на вътрешните органи.

Още: Ако спрете да ядете плодове, с тялото ви ще се случи това

Какви плодове трябва да се употребяват за храна от възрастните хора? Принципно погледнато, във всички плодове се съдържа дял от всевъзможни хранителни вещества, минерали и витаминни комплекси.

Ябълка

В нея се съдържат множество полезни съставки. Плодът е ценен най-вече заради голямата си степен на концентрация на желязо. То е жизнено необходимо за организма на възрастните хора. Ако е налице недостиг или липса на желязо, хемоглобинът спада, което може да се окаже направо опасно за човешкия живот.

Цитруси

Още: Лекар разкри кои са най-добрите плодове за сваляне на кръвната захар

Портокали, мандарини, лимони и различни други цитрусови плодове изобилстват с витамин С. Те са полезни при наличие на астма, сърдечни заболявания, обикновена настинка, проблеми с рака.

Нар

Коригира и поддържа функциите на нервната система, улеснява обновяването на червените кръвни клетки, участва и в обмяната на веществата при въглехидратите.

Авокадо

Още: Лекар: Яжте тези плодове и зеленчуци, за да понижите холестерола и да отслабнете

Има висока степен в съдържанието си на магнезий. Благодарение този факт спомага в дейността на сърцето, укрепява имунната система и заздравява костите. Колкото е по-възрастен човек, толкова намалява усвояването на магнезий - затова е извънредно важно да се следи дали нивото му в организма е достатъчно.

Банан

Сред главните доставчици на калий за организма, като поддържа водно-солевия баланс, дейността на надбъбречните жлези и бъбреците, функциите на мускулните клетки.

Ето само няколко плодове, които са полезни по някакъв начин. В света има много други уникални, цитрусови, екзотични плодове, които могат да проявят твърде различни ефекти. Всичко зависи от предпочитанията на пенсионера към определен хранителен продукт.

Още: Тези плодове са истински еликсир за кръвоносните съдове

Консумацията на плодове е крайно важна, независимо по кое време на годината. Затова се препоръчва да включвате здравословни плодове в менюто си през всички сезони. В умерените географски ширини те са достъпни най-вече през топлите сезони, когато узряват и се берат. Колкото повече консумира от тях един възрастен човек през лятото и есента, толкова по-голям шанс има да прекара зимата безболезнено.

След 60 години много хора страдат от диабет и по принцип рисковете от това заболяване се увеличават. Затова не злоупотребявайте със сладките плодове.

По един или друг начин всички плодове съдържат някакво количество въглехидрати. По правило тези въглехидрати представляват захари. Най-много има в бананите, гроздето, ананасите. Плодовете са здравословни, но съдържат прости захари. Хората на възраст над 60 години може да ядат не повече от 200 грама плодове наведнъж. При това, в съдържанието на някои са налице много груби фибри, например, каквито са ябълките. Те може да влошат ситуацията при неразположения в стомашно-чревния тракт.

В случай, че се наблюдава някакъв момент на изостряне на усложнения в стомашно-чревния тракт, по-конкретно язва, гастрит или нещо подобно, тогава е по-добре да не ядете плодове с груба кора. Или поне ги белете!

Още: 10 плода с нисък гликемичен индекс за хора с диабет

Внимание! Статията предлага само информация, но не и медицински указания. Допитвайте се винаги до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com