Кратка история на тахана

13618
Кратка история на тахана
Снимка: iStock

Таханът е хранителен продукт, който се получава след смилане на различни ядки, най-често сусам, фъстъци и лешници. След обработката се получава полутечен продукт, който се използва в различни ястия от ориенталската и азиатска кухня. Най-популярната разновидност определено е сусамов тахан.

Самата дума идва от гръцкото "tachini", което е буквалното произношение на арабската дума "да смеля". Думата навлиза в английските речници през 1930та година, но първите препратки за направата на подобен продукт датират отпреди 4000 години, откогато има данни и сведения, че хората са сервирали сусамово вино на боговете. Друг историк, Херодотус, пише обширно за отглеждането на сусам в древна Месопотамия, като по това време се е използвал основно като хранително масло. Официално, обаче, таханът се среща за първи път в арабската книга за рецепти Kitab Wasf al-Atima al-Mutada, написана през 13-ти век. Пример за някои ястия са халвата, баба гануш и хумус. В България и Гърция доста често се използва като подправка към фалафелите.

Таханът съдържа изключително богато количество на витамини B1,B2 и B6 и над пет пъти повече калций на 100 грама от кравето мляко. В същото време продуктът е висококалоричен (~600kcal на 100 грама) и определено трябва да се използва с мярка. Това го превръща в най-добрия избор за прием на калций за вегани и вегетарианци, за които намирането на ефективни и вкусни източници е ограничено. Сусамовият тахан е също така предпочитана храна за хора, които ядат само сурови храни. Друго предимство е, че може да се складира в хладилника и издържа сравнително дълго време, стига да се съхранява при правилните условия (на тъмно и в хладилник).

Освен от различни семена, таханът се дели и според вида на семената, от които е произведен. Ако те са белени, то това се нарича бял тахан и обикновено е по-сладък. За сметка на това, таханът от необелените семена е тъмен и сравнително по-горчив, но пък съдържа по-висок процент на полезни витамини и минерали.

Друг интересен случай относно тахана е, че в историята за Али Баба и четиридесетте разбойници, за фразата: "Сезам, отвори се!" се предполага, че идва от сусама, като отварянето на пещерата наподобява отварянето на сусама. Версията на български "сезам" идва от френската версия, където сезам буквално означава сусам.

Освен сусамов тахан, други видове тахан, които се произвеждат са : бадемов тахан, кокосов тахан, лешников тахан, орехов, тахан от кашу, тахан от тиквено семе и фъстъчен тахан. Това позволява голям избор на любителите на всякакви ядки да изберат онзи, който им е по вкуса. Особено препоръчван и харесван е лешниковият тахан, който е произведен единствено и само от лешници без никакви други консерванти. Комбинирането на лешников тахан с мед го прави идеален здравословен заместител на различните видове течни шоколади.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com