Кръвта спасява животи - кой е подходящ да стане донор?

4163
Кръвта спасява животи - кой е подходящ да стане донор?
Снимка: БГНЕС

Кръвта е безценно лекарство, без което възстановяването и спасяването на човешки живот не биха били възможни. Важно е да знаете, че недостигът се случва периодично през цялата година. И са необходими всички кръвни групи, защото, разбира се, има реципиенти с различни групи. Научете на какви условия трябва да отговаряте, за да можете да дарявате кръв.

За какво е необходима кръв?

Кръв и кръвни съставки се дават основно на хора, които имат недостиг. Те могат да възникнат например в резултат на злополука, травма, изгаряния или операция (хирургична, сърдечна, ортопедична и др.). Кръв и кръвни добавки се дават и на хора, които се лекуват от анемия и заболявания на костния мозък, рак, хемофилия (рядко генетично заболяване, при което се нарушава съсирването на кръвта) или на бременни жени и жени след раждане, които са претърпели голяма загуба на кръв. 
Така че има много хора, които се нуждаят от кръв и които разчитат на кръв.

Заблуди и факти за кръводаряването

В този епизод на „Club здраве“ ще поговорим за една от основните тъкани в тялото ни, без която не бихме могли да живеем. Пр...

Съществува търсене на всички кръвни групи. Най-търсена обаче е кръвната група 0 - поради нейната универсалност. Тя е тази, която може да се даде на всеки в спешни случаи, когато липсва специфичната група на реципиента (тя няма да влезе в конфликт с кръв от друга група). Това обаче е много рядка кръвна. Тяхната кръв може да бъде от полза на всеки, независимо от кръвната група, но те самите могат да получават само кръв от същата група.

За да дарите кръв, не е необходимо да знаете кръвната си група. Можете да дарявате кръв многократно, но можете да го направите и еднократно. Важно е да се отбележи, че можете да дарявате и отделни кръвни съставки.

Можете да проверите актуалната наличност на кръвни групи на уебсайтовете на отделните регионални центрове по кръводаряване и хематология. 

Изисквания, на които трябва да отговаря един кръводарител

Всеки човек на възраст между 18 и 65 години (полът няма значение), който се радва на добро здраве, може да стане кръводарител. И в допълнение:
- който тежи най-малко 50 килограма (при хора с по-ниско тегло кръводаряването може да доведе до неблагоприятни последици); 
- който не е провеждал лечение с акупунктура, 
- не е правил татуировка през последните шест месеца и през това време не е имал пиърсинг на ушите или други части на тялото 
-  лице, което не е било подлагано на хирургични или ендоскопски процедури или диагностични тестове като гастроскопия, панендоскопия, артроскопия или лапароскопия през последните шест месеца; 
-  лице, което не е било лекувано с кръв или кръвни продукти през последните шест месеца.

23 май е Световният ден на кръводарителя

Световният ден на кръводарителя отбелязваме на 23 май. Кръводаряването е хуманен акт на доброволно даряване на част от собствената кръв...

Анамнезата за някои заболявания ви лишава от правото да дарявате кръв. Сред тях са, наред с другото, инфекциозен хепатит (хепатит В, хепатит С), сърдечносъдови заболявания, съдови заболявания, заболявания на нервната система, повтарящи се синкопи и припадъци, активни, хронични или повтарящи се заболявания на дихателната система, храносмилателната система, отделителната система, кожата, жлезите с вътрешна секреция, кръвотворната система, системни заболявания, диабет, сифилис или инфекциозни заболявания като ХИВ I/II. 

Квалификацията за кръводаряване се извършва от лекари в центровете за кръводаряване. 

Кръводаряване - колко пъти годишно?

Приема се, че при мъжете кръвта може да се дарява не повече от шест пъти годишно. За жените това е не повече от четири пъти годишно. Интервалът между кръводаряванията не трябва да бъде по-малък от осем седмици.

Взема се еднократна доза от 450 милилитра кръв. Това отнема не повече от няколко минути, средно около пет до осем минути, но към това трябва да се добави и времето, необходимо за попълване на въпросника, регистрация, преглед и медицинско интервю. Цялата процедура отнема общо до един час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com