Лекар: Ако ръцете и краката често са студени, може да имате сериозни проблеми

32108
Лекар: Ако ръцете и краката често са студени, може да имате сериозни проблеми
Снимка: iStock

Със сигурност сте изпитвали усещане за студени ръце или крака, стига то да е временно и да е свързано с местното налягане или ниските температури навън, вероятно нямате причина да се притеснявате. 
Не забравяйте обаче, че студенината на дисталните части на крайниците може да има сериозни причини и да бъде симптом на сериозни заболявания, които изискват диагностициране и прилагане на лечение. 

Студените ръце и крака не са непременно причина за безпокойство. Те могат да бъдат причинени от безобидни причини, като например студено време, внезапна промяна на температурата или климатик в помещението. 

Когато аурата благоприятства охлаждането на крайниците, тяхното изтръпване и побледняване, всичко това се дължи на свиването на малките артерии и засиленото кръвообращение в гръдния кош и корема, за сметка на кръвообращението в крайниците. 
Централизацията на кръвообращението е реакция на климатичните условия и може да се промени миг след влизането в топло помещение.

Студени ръце и крака - плътни чорапи и ръкавици

Друга тривиална причина за студени крака и ръце е носенето на тесни чорапи или ръкавици. Ако ръкавиците обгръщат кожата твърде плътно, те ограничават притока на кръв под точката на натиск, което води до усещане за студ. Освен при чорапите и ръкавиците, подобен ефект може да се получи и при носенето на твърде тесни: чорапи, гривни, часовници и наколенки.

Студени ръце и крака - като симптом на заболяване

Студените ръце и крака може да имат прозаични причини и да не изискват специализирано лечение, но не бива да се подценяват, особено ако продължават дълго време. За какви заболявания говорят студените ръце и крака? 

Този симптом най-често се свързва с нарушение на кръвообращението, било то сърдечна аномалия или наличие на отлагания и запушвания в артериите. 

Студени крака и ръце – кога това е опасно

Усещането за студенина в крайниците обаче може да се дължи и на проблеми в дихателната и имунната система, така че след изключване на безобидни причини трябва да се постави подробна диагноза. 
Заболяванията, които се проявяват като студени ръце и крака, включват:

-    атеросклероза - когато холестероловите отлагания запушват лумена на артериите, което води до увреждане на артериите и затруднява притока на кръв;

-    дълбока венозна тромбоза - това е опасно заболяване, което може да остане незабелязано в продължение на много години.

-    съсиреците, които се образуват във вените, постепенно се увеличават, така че накрая се откъсват от стените на съдовете и се вливат с кръвния поток в белодробното кръвообращение, където могат да причинят емболия, която може да бъде дори фатална за пациента; 

-    болест на Бюргер - т.е. тромбофлебит на периферните артерии и вени, среща се най-често при млади мъже, които пушат цигари;

-    хематологични заболявания, напр. лимфоми, левкемия

-    Болест на Рейно (признак на Рейно) - свързана е със спазъм на артериолите, които кръвоснабдяват пръстите на ръцете и краката. Тогава пръстите на ръцете и краката придобиват типичния за заболяването вид: отначало са бели, но след известно време придобиват синкав цвят и накрая стават изтръпнали и червени; 

-    синдром на карпалния тунел - натискът върху срединния нерв предизвиква усещане за изтръпване и болка, както и видимо чувство за хладни ръце;

-    хипотиреоидизъм или болест на Хашимото - проявява се с непоносимост към студ и ускорено измръзване; пациентите, засегнати от това заболяване, много често се оплакват от студени крака и ръце;

-    диабет - причинява свиване на малките кръвоносни съдове, което намалява тяхното кръвоснабдяване. в резултат на това се появява усещане за студ в дисталните части на крайниците;

-    анемия, причинена от недостиг на желязо - елемент, който е част от хемоглобина, отговорен за преноса на кислород в кръвта,

-    измръзване - в допълнение към измръзването на ръцете и краката, пациентите изпитват и сърбеж и парене. Ако има съмнение за измръзване, внезапното затопляне е абсолютно противопоказно;

-    хипотония (хипотония) - настъпва, когато артериалното кръвно налягане спадне под 90/60 mm Hg и може да подсказва за сърдечен проблем.

Ако имате студени ръце и крака, яжте тези храни

Студени ръце и крака и стрес

Стресът, особено ако продължава продължително време, има много негативни последици за здравето. Стресовите ситуации са свързани със стимулиране на нервната система (симпатиковата ѝ част) и с повишено отделяне на адреналин за поддържане на ефективността на най-важните за живота органи, а именно сърцето, белите дробове и мозъка. 
При това се отклонява кръвообращението от други части на тялото, включително от горните и долните крайници, което води до усещане за студ.

Студени ръце и крака - постоянно задържане в едно положение

Ако дълго време сте били в едно положение, особено седнали или изправени, може да сте изпитвали усещане за студени крака, което се дължи на нарушение на кръвообращението. Подобен дискомфорт може да се появи и при постоянно държане на ръцете нагоре. Как може да се предотврати това? 

Ако крайниците ви започнат да изтръпват и да се чувстват студени, опитайте се да промените позицията си и да ги раздвижвате от време на време. Ако седите продължително време, трябва да избягвате да поставяте краката си нагоре, но е препоръчително да упражнявате крайниците си колкото е възможно повече, напр. да пренасяте тежестта между краката си, да се качвате на пръсти и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com