Лекар: Хората над 60 години НЕ трябва да ядат това месо

5347
Лекар: Хората над 60 години НЕ трябва да ядат това месо
Снимка: iStock

Диетологът Марина Аплетаева посочи два вида месо, които не трябва да присъстват в диетата на възрастните хора. Това са агнешко и свинско. Тази храна може да предизвика здравословни проблеми или да влоши съществуващите заболявания при възрастните хора.

„По правило възрастните хора над 60 години вече имат проблеми с метаболизма на мазнините, тоест те се оплакват от повишени нива на холестерол. Този показател се увеличава поради наситените мазнини и липопротеините с ниска плътност. Тези фактори може да допринесат за образуването на атеросклеротични отлагания, промени в кръвоносните съдове”, казва експертът.

Други забранени храни за хората над 60 години

Според лекаря, все пак тези продукти не могат да се нарекат забранени, защото имат и някои положителни страни. Но възрастните хора трябва да внимават с тях, препоръчва експертът.

Лекар: В това месо има най-малко отрови и токсини

"Недостатъкът на наситените мазнини е, че са по-трудни за смилане от стомаха. Освен това яденето на агнешко и свинско може да причини здравословни проблеми при по-възрастните хора или да влоши съществуващите заболявания при тях", казва д-р Аплетаева.

Тези продукти могат да бъдат заменени с пилешко, яйца и риба. Диетологът съветва и да се сведат до минимум сладкишите в диетата, тъй като консумацията им повишава нивата на кръвната захар, а това от своя страна допринася за развитието на диабет. Захарта е по-добре да се набавя от плодовете, посъветва д-р Аплетаева.

Лекарят допълва, че при хора над 60-годишна възраст вече има повишаване на нивата на кръвната захар.

"В случая се наблюдава пряка зависимост - при яденето на много сладко, кръвната глюкоза се повишава. Това води до развитие на диабет тип 2. В днешно време това като цяло е доста често срещан проблем”, коментира специалистът.

"Количеството сладки храни трябва да бъде ограничено. Ако е възможно, по-добре е да ги изключите напълно. Можете да пиете чай или кафе без захар. Ако ви се яде сладко, яжте плодовете. Те също така съдържат диетични фибри и витамини, необходими на възрастните хора за укрепване на стените на кръвоносните съдове", допълва специалистът.

Също така е важно да се избягва заседналият начин на живот - при възрастните хора може да доведе до наддаване на тегло, различни болки, мускулни спазми.

При хора, които се движат малко, възниква дисбаланс между флексорните и екстензорните мускули, някои започват да пренатягат другите.

"Естественото е нашето тяло да бъде изправени, нашите екстензорни мускули са по-силни от нашите флексорни мускули. Когато се движим, балансираме всичко по един или друг начин. И ако спрем да се движим, тогава възниква статично напрежение и следователно се появява болка", коментира още експертът.

Още: По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com