По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар

35386
По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар
Снимка: iStock

Месото трябва да е неизменна част от диетата на възрастните хора, но въпреки това те не трябва да прекаляват с него, за да не се претоварва тялото им. С възрастта хората се нуждаят от много по-малко месо от младите хора. Диетологът Евгений Арзамасцев счита, че възрастните хора трябва да ядат месо всеки ден. Оптималното количество за тях е 100-120 грама. 

Ползи и вреди от месото за възрастните хора

Както обясни експертът, този продукт е източник на протеини, от които възрастните хора се нуждаят, тъй като помагат за поддържане на нормалното функциониране на тялото.

Освен това протеинът укрепва мускулите, които с възрастта също отслабват и започват да се разграждат. Друг проблем, който се наблюдава при хората на тази възраст, е слабото производство на хормони. А според експерта протеинът, който се съдържа в месните изделия, стимулира хормоналното производство.

Според диетолога шампионът по съдържание на холестерол е тлъстото свинско. То съдържа дори повече мазнини от тлъстото говеждо или агнешко. Излишните мазнини допринасят за атеросклеротични съдови промени, които водят до инфаркти и инсулти.

Лекар: В това месо има най-малко химия

Коментирайки това кои видове месо са с ниско съдържание на холестерол, диетологът съветва да се обърне внимание на пуешкото. То практически не съдържа мазнини и съответно почти не набавя холестерол.

Според експерти от Северна Америка и Европа, резултатите от чието проучване са публикувани в американското медицинско списание Annals of Internal Medicine, рискът от развитие на рак, сърдечно-съдови и други заболявания в резултат на консумация на месни продукти е много незначителен в резултат от консумацията на месни изделия.

Според авторите на труда много фактори влияят на човешкото здраве през целия живот, но в момента няма убедителни доказателства, че консумацията на месни изделия има отрицателен ефект върху тялото.

Първо, месните ястия съдържа голямо количество протеин, който насърчава изграждането на мускули, помага за контролиране на теглото и подобрява метаболизма. Второ, те са източник на витамини от група В, желязо, фосфор и цинк. Всички тези елементи са необходими за нормалното функциониране на тялото.

Но въпреки очевидните предимства на този продукт, дискусиите в научната общност за неговите ползи и вреди все още продължават.

Съставът има значение: нитрати и нитритите в този продукт се свързват с рака. Оказа се обаче, че в много по-големи количества приемаме тези соли от зеленчуците. В случая има и една особеност. Реагирайки с амини - органични съединения, присъстващи в протеиновите храни - нитритите се превръщат в нитрозамини, които имат силен канцерогенен ефект. Следователно наличието на нитрати и нитрити в месните ястия е по-опасно, отколкото това в зеленчуците.

В случая не само съставът на храната е важен, но и как е приготвена. За разлика от храните, печени на скара или тиган, месото, приготвените на пара или във фурна, значително намалява риска от развитие на рак, споделят в заключение учените.

Още: Лекар: В това месо има най-много паразити

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com