Лекар: Яжте киселото зеле с това, за да е още по-полезно

75837
Лекар: Яжте киселото зеле с това, за да е още по-полезно
Снимка: iStock

Руският диетолог д-р Дария Савелиева споделя коя е най-добрата комбинация за консумацията на кисело зеле. Тя препоръчва то да се консумира с месо или риба.

Ползи от консумацията на кисело зеле

Според нея този ферментирал продукт е един от най-богатите източници на витамин С, известен антиоксидант, който укрепва имунната система.

„Киселото зеле е един от лидерите по съдържание на витамин С. Освен това съдържа много калий, манган и голямо количество фибри, които служат за храна на полезните бактерии в червата ни. Тяхната микрофлора, както е научно доказано, влияе сериозно на имунитета и устойчивостта към различни заболявания, от настинки до сърдечни заболявания“, информира специалистът.

Кисело зеле - как влияе на черния дроб

Д-р Савелиева добавя, че поради богатството си на витамин С, киселото зеле помага за усвояването на желязото и препоръчва да се използва като гарнитура към месо, риба или птиче месо. Тази комбинация от продукти е отличен вариант за вечеря, отбелязва експертът.

Освен това киселото зеле в комбинация с нерафинирано растително масло (например слънчогледово, зехтин, ленено семе) е супер здравословно. Тази закуска ще осигури на тялото мастноразтворими витамини.

Трябва да се избягва киселото зеле, което съдържа оцет.

В процес на ферментация бактериите превръщат съдържащите се в зеленчука захари в млечна киселина. Тази трансформация прави киселото зеле полезно за диабетици, тъй като помага за контролиране на нивата на глюкозата. Самата млечна киселина е много полезна. Тя потиска разпространението на вредни микроорганизми в червата, а също така ускорява усвояването на хранителните вещества и елиминирането на токсините.

Киселото зеле е полезно за здравето на кръвоносните съдове. Помага за намаляване нивото на "лошия" холестерол, чието натрупване води до образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Това означава, че пикантната закуска може да намали риска от сърдечни заболявания.

Като цяло доста честата консумация на кисело зеле подобрява здравето на организма. Продуктът е богат на витамин А, калций, манган, калий. Органичните киселини във ферментиралия зеленчук намаляват действието на свободните радикали, които разрушават клетките. И основното свойство, което е по-актуално от всякога през есенно-зимния период, е способността на този ферментирал зеленчук да укрепва имунната система, защото е богат на витамин С.

Кисело зеле - лекар разкри как влияе на холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com