Лекар каза колко подкожни мазнини трябва да имате според килограмите

4185
Лекар каза колко подкожни мазнини трябва да имате според килограмите
Снимка: iStock/Guliver

Подкожните мазнини са естествена част от човешкото тяло и имат важна роля в неговата функция. Въпреки това, излишъкът от подкожни мазнини може да доведе до различни здравословни проблеми. Затова е важно да се определите колко подкожни мазнини трябва да имате според килограмите си.

Не съществува универсална формула, която да определя точния процент на подкожните мазнини, който трябва да притежавате. Всеки човек е различен и има индивидуални нужди. Все пак, има някои насоки, които могат да помогнат да се определите какъв е здравословният обхват за вас.

Индекс на масата на тялото (ИМТ)

Един от начините да определите дали имате подкожни мазнини в нормални граници е чрез използване на индекса на масата на тялото (ИМТ). Той се изчислява чрез деление на теглото в килограми на квадрата на височината в метри. Резултатът от това деление ще ви покаже в каква категория попадате според ИМТ-то.

Нормалният обхват на ИМТ е обикновено между 18,5 и 24,9. Ако ИМТ-то ви е в този обхват, вероятно имате подкожни мазнини в здравословните граници. Въпреки това, важно е да се отбележи, че ИМТ-то не разграничава между мускулна маса и мазнини. Поради това, ако сте спортист или имате много мускулна маса, ИМТ-то може да не е най-подходящият метод за вас.

Количествен анализ на подкожните мазнини

По-точният начин да определите колко подкожни мазнини имате е чрез количествен анализ. Това може да бъде направено от специалист в областта на фитнеса или медицината, използвайки методи като дължините на определени части от тялото, измерване на дебелината на кожните пликове или използване на специализирана техника като декса сканиране.

Лекар каза как да пречистите белите дробове от цигарите

Обикновено, здравословния диапазон на подкожните мазнини за мъже е между 6% и 24%, а за жени - между 20% и 30%. Имайте предвид, че тези цифри могат да варират в зависимост от възрастта, пола, генетиката и жизнения начин на всеки отделен човек.

Една от причините за поддържане на здравословни подкожни мазнини е свързана с енергията. Подкожните мазнини съхраняват енергия, която може да се използва при нужда. Те също така предоставят изолация и защита на органите.

Все пак, излишъкът от подкожни мазнини може да доведе до здравословни проблеми като захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Затова, важно е да поддържате баланс между здравословните подкожни мазнини и общото си здраве.

Съветваме ви да се консултирате със специалист, като фитнес треньор или лекар, за да получите персонализирани препоръки относно подходящото количество подкожни мазнини, които трябва да имате според килограмите си и конкретните ви цели за здраве и фитнес.

Запомнете, че важно е да бъдете здрави и щастливи, а подкожните мазнини са само една част от пъзела на вашето общо благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

По колко свинско месо може да се яде на седмица?

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

Лекар: НЕ яжте ягодите така!

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

Лекар: Тези 3 грешки пречат на човек да живее до 100 години

Излизат ви синини по тялото? Това е симптом на тези 4 болести!

Жлъчният мехур дава ясен сигнал, който не бива да се подценява

Топ 5 ползи за здравето от риба тон в консерва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com