Лекар каза за кои хора киселото мляко е опасно

50155
Лекар каза за кои хора киселото мляко е опасно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Киселото мляко е популярна и полезна добавка към дневната храна на много хора. То е богато на протеини, калций и пробиотици, които подпомагат здравето на червата и имунната система. Въпреки това, има определени заболявания, при които консумацията на кисело мляко може да бъде противопоказна. В този материал ще разгледаме някои от тези случаи.

Лактозна непоносимост:

Лактозата е млечният захар, който се съдържа в млечните продукти, включително киселото мляко. Хората с лактозна непоносимост имат ниско ниво на лактаза - ензима, който разгражда лактозата. Това означава, че те не могат да усвоят лактозата ефективно и понасят неприятни симптоми като вятър, болки в корема и диария след консумация на млечни продукти. За тези хора се препоръчва избягването на киселото мляко или да използват специални нисколактозни варианти на продукта.

Млечна алергия:

Млечната алергия е алергична реакция на организма към протеините, съдържащи се в млякото и млечните продукти. Хората с млечна алергия трябва да избягват консумацията на всички видове мляко, включително киселото мляко. Алергията може да причини различни симптоми като диария, дихателни затруднения, сърбеж на кожата и дори анафилактичен шок при сериозни случаи. За тези хора е важно да се консултират с алерголог или диетолог за по-подробна информация относно алтернативите на киселото мляко.

Любима българска храна предпазва от тромбози, ако я ядете така

Хранителни алергии или непоносимости:

Освен млечната алергия и лактозната непоносимост, някои хора могат да имат алергични реакции или непоносимости към други съставки, които се срещат в киселото мляко. Например, някои хора са алергични към соевите протеини или глутена, които могат да бъдат добавени към киселото мляко. Преди да консумират кисело мляко, тези хора трябва да проверят етикета на продукта за да се уверят, че не съдържа съставките, които им причиняват проблеми.

Хронични чернодробни заболявания:

При някои хронични чернодробни заболявания, като цироза или хроничен хепатит, лекарите могат да препоръчат ограничаване или избягване на консумацията на млечни продукти, включително киселото мляко. Това е свързано с факта, че черният дроб играе важна роля в метаболизма на протеините и някои хора със сериозни чернодробни проблеми може да имат затруднения в усвояването на млечните протеини. В такива случаи, важно е да се спазва препоръките на лекаря относно храненето и диетата.

В заключение, киселото мляко е полезен хранителен продукт за много хора, но при определени заболявания трябва да се избягва или консумира с предпазливост. Ако имате някакви заболявания или алергии, винаги е добре да се консултирате с медицински специалист или диетолог, преди да включите кисело мляко в своята дневна хранителна програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com