Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит

43344
Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит
Снимка: iStock

Според диетолога Екатерина Кузина не е необходимо напълно да изключвате хляба от диетата си, СЗО препоръчва да го приемате в определено количество дневно.

Диетологът д-р Кузина предупреждава, че отказът от тази храна не е нещо полезно за тялото и ако напълно откажете хлебните изделия, може да възникне дефицит на витамини и микроелементи, важни за имунитета.

Какви витамини се съдържат в хляба?

Ако е приготвен от пълнозърнесто брашно, той съдържа фибри, минерали и витамини - по-специално витамини от група В, които помагат на сърцето и витамин Е, който укрепва имунната система. Освен това в състава му влиза желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор.

Яде ви се хляб - учени разкриха каква е причината

В допълнение, висококачественият хляб е здравословен източник на аминокиселини. По-специално аминокиселината триптофан, която подобрява настроението и подобрява съня, или аминокиселината цистин, която активира отстраняването на токсините и предпазва от преждевременно стареене.

Диетологът д-р Кузина споделя, че тази храна е включена в препоръките за здравословно хранене в много страни по света. СЗО твърди, че е полезно да се консумират поне 25 грама пълнозърнест хляб на ден за поддържане на здравето. От този продукт тялото получава сложни въглехидрати, които се усвояват бавно и удължават усещането за ситост. Яденето на пълнозърнест хляб в умерени количества (особено ако съдържа зърна или семена) помага за поддържане на здравословно тегло.

„Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се научите сами да си приготвяте хляб. „Правилният“ пълнозърнест хляб, без добавки, захар и мая, е истински склад за полезни елементи“, споделя специалистът.

“Защо много фитнес експерти препоръчват ограничаване на хляба в диетата на хората, които искат да се хранят по-здравословно? Проблемът не е в самия брашнен продукт, а в количеството му. Ако прекалявате с употребата на който и да е продукт, има голяма вероятност да намалите значително разнообразието на вашата диета, което ще доведе до загуба на полезните компоненти от други продукти и ще създаде риск да не получите всички основни хранителни вещества”, казва лекарят.

“Но ако подходите разумно към вашата диета и не правите хляба основа на вашата диета, тогава нищо лошо няма да се случи. Включете го в диетата си, създайте разнообразие в други източници на въглехидрати, следете количеството протеини, наблегнете на фибрите и тогава вашето тяло ще бъде в най-добрия си вид!”, казва още специалистът.

Лекар: Яжте белия хляб само с това, за да намалите вредата му

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com