Лекар: Яжте белия хляб само с това, за да намалите вредата му

31784
Лекар: Яжте белия хляб само с това, за да намалите вредата му
Снимка: iStock

Диетологът Маргарита Королева разкри с какво е най-добре да се яде белия хляб, за да не вреди на здравето. Според експерта най-добре е той да се комбинира със зеленчукова салата.

Хляб - с какво е най-добре да се яде? 

Лекарят споделя още кои са добрите и лошите комбинация с този тестен продукт. Според експерта е нежелателно да се комбинира с месо – в случая хлебните изделия набъбват в стомаха, което затруднява смилането на месния протеин.

Маргарита Королева предупреждава, че лошо усвоеният протеин може да стане активатор на възпалителни процеси и да навреди на тялото.

Хлябът, който може да ядете дори по време на диета, приготвя се само за 5 минути

Диетологът допълва, че коментираният продукт е богат на прости въглехидрати и калории и може да причини колебания в нивата на кръвната захар. За да компенсирате този нежелан ефект, трябва да ядете храни, богати на растителни влакна и фибри: зеленчуци, плодове, ядки. Растителните фибри забавят храносмилането и предотвратяват бързото навлизане на захарта в кръвта, като същевременно стимулират развитието на полезната чревна микрофлора и подобряват качеството на храносмилането. Коментираното тестено изделие в комбинация с тях може да осигури дълготрайна ситост и енергия за извършване на всички ежедневни дейности.

 

„Яжте този тестен продукт със зелена салата, зеленчуци, включително и печен “, казва диетологът д-р Королева.

В 100 грама от този продукт се съдържат средно от 250 до 350 kcal. Това е нисък показател в сравнение с други продукти, но тестените продукти от фино брашно има висок гликемичен индекс - 85-90. Например, индексът на млечния шоколад и шоколадовите блокчета е 70. Индексът на ръжения хляб е 50–40. Индекс 70 се счита за висок, а по-малък от 55 се счита за нисък.

Консумацията на продукта води до повишаване на нивата на инсулин: има повишаване на кръвната захар, след което тя рязко спада и тялото изпитва глад. Но също така консумацията му може да има косвен ефект върху наддаването на тегло чрез стимулиране на апетита. Ако водите заседнал начин на живот, тогава е по-добре да се откажете от тестените изделия от бяло брашно. Добра алтернатива са пълнозърнестите, които са богати на фибри.

Пшеничният глутен, съдържащ се в тестените изделия от бяло брашно, провокира появата на пъпки и черни точки - това е реакцията на организма към този елемент. Тялото не може да го изхвърли, така че той остава по стените на червата. По лицето се появяват обриви, така че ако имате пъпки или акне, обърнете внимание на диетата си.

Oще: Лекар: Всички над тази възраст трябва да откажат хляба

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самолечение!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com