Лекар: Правете това сутрин и няма да имате проблем с кръвната захар през деня

71616
Лекар: Правете това сутрин и няма да имате проблем с кръвната захар през деня
Снимка: iStock

Един хранителен навик може да е ключът към балансирането на нивата на кръвната захар през целия ден, според руския диетолог д-р Василиса Пономарева. Усложненията на диабета възникват поради лошо производство на инсулин, което увеличава риска от опасно високи нива на захарта.

За щастие можете да се противопоставите на заплахата, произтичаща от високите нива на кръвната глюкоза, с друго лекарство: правилното хранене.

„Вероятно сте чували старата поговорка, че закуската е най-важното хранене за деня. Оказва се, че това важи особено за контролирането на нивата на кръвната глюкоза“, коментира експертът.

Балансиране на кръвната захар

„Доказано е, че закуската регулира метаболизма на захарта и може да доведе до подобрена инсулинова резистентност. Нейното пропускане може да доведе до нестабилни нива на кръвната захар през целия ден, както и до прекомерен глад, който може да попречи на избора на храна и да доведе до прекомерна консумация на прости въглехидрати. Това от своя страна може да доведе до рязко покачване на глюкозата“, казва д-р Василиса Пономарева.

Тази ядка сваля холестерола и захарта, възрастните трябва да я ядат всеки ден

Според изследване нивата на захарта след обяд са по-високи в групата, която е пропуснала закуската, допълва още лекарят.

Какви храни за закуска са най-добри за контролиране на глюкозата?

На първо място това са храните с високо съдържание на фибри.

 

Лекарят обяснява, че фибрите не се усвояват от тялото и следователно не повишават нивата на кръвната захар, което помага за предотвратяване на пикове и сривове. Затова диетологът препоръчва да се избират пълнозърнести храни като овес, пълнозърнест хляб, зърнени трици, плодове, зеленчуци и ядки.

Богатите на протеини храни също присъстват в списъка. Протеинът може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар чрез намаляване на ефекта на въглехидратите върху нивата на глюкозата.

„Така че основните продукти за закуска като яйца, гръцко кисело мляко и извара са чудесни варианти“, казва д-р Пономарева.

Тя препоръчва и включването на здравословни мазнини като авокадо, ядки и семена във вашата закуска може да ви помогне да контролирате глюкозата в кръвта си.

„Плодове като горски плодове, ябълки, круши и цитрусови плодове, с по-нисък гликемичен индекс, освобождават глюкозата в кръвта по-бавно“, казва още лекарят.

Още: Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядем боб

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Обърнете внимание на тези симптоми, издават много тежко заболяване

Как да разберете, че страдате от лупус

Храните, които трябва да се ядят само до обяд

Италиански учен: Това е тайната на дълголетието

Учени: Този аромат сваля кръвното

За какво е полезно агнешкото месо?

Лекар: Този ясен знак издава висок холестерол при вървене

Причинява ли себорейният дерматит косопад?

Диабет и ягоди - позволено ли е?

Ягодов език - какво го причинява?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com