Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядем боб

111793
Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядем боб
Снимка: iStock

Боб - това е една от храните, които са неизменна част от човешката диета от хиляди години и има доказателства, че е бил една от първите култури, отглеждани от хората. Бобовите зърна са богати на хранителни вещества като фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор и витамини В1 (тиамин) и В2 (рибофлавин). Но дали консумацията им намалява кръвната захар? Учени дават отговор на този въпрос в проучване, публикувано в Journal of Nutrition. Според него него тази храна оказва положително влияние върху нивата на глюкозата в кръвта.

Боб при висока кръвна захар

Контролирането на нивата на глюкозата в кръвта е от решаващо значение при лечението на диабет тип 2, тъй като нейните високи стойности може да доведат до сериозни усложнения като сърдечни заболявания, инсулт, бъбречна недостатъчност, слепота и ампутация. Следователно всяка храна, която помага за регулиране на нивата на глюкозата, трябва да бъде включена в диетата на диабетиците.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боб

Проучване, публикувано в Journal of Nutrition, установи, че яденето на фасул може да помогне за намаляване на скоковете на кръвната глюкоза след хранене при хора с диабет тип 2. Изследователите отдават тези ефекти на уникалната комбинация от фибри и протеини, присъстващи в бобовата култура, които забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, като по този начин предотвратяват внезапното повишаване на нивата на глюкозата.

 

Освен това друго проучване, проведено в Харвардския университет, показва, че включването на бобови растения в ежедневната ви диета може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с почти 50%. Това се дължи на факта, че бобовите растения повишават инсулиновата чувствителност и повишават инсулиновата секреция от бета-клетките на панкреаса.

Въпреки че има сериозни научни доказателства, свързващи консумацията на бобови растения с подобрения гликемичен контрол, важно е да запомните, че тялото на всеки реагира различно на определени храни. Това, че фасулът като цяло има нисък гликемичен индекс, не означава, че някои хора няма да се сблъскат със значителни колебания в нивата на захар след неговата консумация. В случая влияние оказват фактори като индивидуален метаболизъм или цялостно здраве.

В заключение, включването на фасул във вашата диета при диабет със сигурност може да осигури много ползи, когато става въпрос за контролиране на нивата на захарта. Въпреки това, винаги се препоръчва да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да направите значителни промени в диетата си особено ако в момента приемате лекарства или инсулин за диабет.

Още: Сложете това в боба и той ще се свари 2 пъти по-бързо без накисване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com