Лекар разкри как потта издава диабет

17491
Лекар разкри как потта издава диабет
Снимка: iStock/Guliver

Диабетът е заболяване, чието коварство се крие в това, че често остава незабелязано, докато не нанесе необратими последствия върху здравето ни. Ендокринологът Зухра Павлова разкри как патологичните причини за промени в миризмата на пот може да издават наличието на този проблем. В случая се наблюдава промяна в миризмата, отделяна от потните канали - тя става по-сладникава.

Промяна в миризмата на потта

Ендокринологът съветва да се следи внимателно миризмата на пот и най-вече нейната промяна, тъй като може да сигнализира за здравословни проблеми. Например, в случай че такава миризма внезапно стане много силна, може да се предположи, че има хормонални промени.

„Например, ако една жена забележи, че миризмата на нейната пот се е променила, станала остра, мъжествена, това най-често показва повишаване на нивото на андрогените (мъжките полови хормони). Ако миризмата на пот на мъжа е станала по-рязка от преди, това също може да означава хормонален дисбаланс “, каза ендокринологът.

Лекар: Това е най-лесният начин да се предпазите от диабет

Специалистът допълва, че при такава промяна в миризмата на потта е необходима консултация с лекар. Освен това миризмата на тялото може да стане кисела, което обикновено се случва при гъбични инфекции.

Д-р Павлова също така заявява, че миризмата на пот при човек може да се промени поради диабет. Това заболяване се характеризира с високи нива на кръвната захар. Ако тя стане много висока, вътрешните органи вече не могат да се справят с обработката и отстраняването на излишната захар. Тогава част от глюкозата ще започне да се отделя от тялото през кожата, нейните потни канали.

Нивото на глюкозата в кръвта се увеличава, тъй като тялото не може да се справи с нейната обработка заради недостига на инсулин. Кожата е една от възможностите за премахване на всичко вредно от тялото, ако бъбреците, червата и черният дроб не могат да се справят с това. И ако има твърде много глюкоза, тя също ще попадне в потните канали. 

Лекарят уточни, че сладникавата миризма на потта се наблюдава често при диабетно заболяване от тип 1. 

„Има стадий на заболяването, когато излишната глюкоза се превръща в сорбитол и кожата на болните придобива сладникава миризма“, споделя експертът.

Още: 7 мита за диабета, в които трябва да спрете да вярвате

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не може да служи за самодиагностика, както и да замести посещението при специалист! При наличието на специфични симптоми се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По кое време на деня е по-добре да се яде захар

Билката, която балансира хормоните и лекува кашлица

Тези 3 храни никога НЕ трябва да се ядат с хляб - ето защо

Този зеленчук държи под контрол кръвното и холестерола

Учени: НЕ пийте това, води до аритмия

Колко време трябва да стоите на слънце, за да си набавите витамин Д

Лекар: Това са най-здравословните и вкусни закуски при диабет

5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Мицеларна вода - 5 ползи и начини на употреба

Лаймска болест - 13 признака (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com