Лекар разкри как потта издава диабет

17326
Лекар разкри как потта издава диабет
Снимка: iStock/Guliver

Диабетът е заболяване, чието коварство се крие в това, че често остава незабелязано, докато не нанесе необратими последствия върху здравето ни. Ендокринологът Зухра Павлова разкри как патологичните причини за промени в миризмата на пот може да издават наличието на този проблем. В случая се наблюдава промяна в миризмата, отделяна от потните канали - тя става по-сладникава.

Промяна в миризмата на потта

Ендокринологът съветва да се следи внимателно миризмата на пот и най-вече нейната промяна, тъй като може да сигнализира за здравословни проблеми. Например, в случай че такава миризма внезапно стане много силна, може да се предположи, че има хормонални промени.

„Например, ако една жена забележи, че миризмата на нейната пот се е променила, станала остра, мъжествена, това най-често показва повишаване на нивото на андрогените (мъжките полови хормони). Ако миризмата на пот на мъжа е станала по-рязка от преди, това също може да означава хормонален дисбаланс “, каза ендокринологът.

Лекар: Това е най-лесният начин да се предпазите от диабет

Специалистът допълва, че при такава промяна в миризмата на потта е необходима консултация с лекар. Освен това миризмата на тялото може да стане кисела, което обикновено се случва при гъбични инфекции.

Д-р Павлова също така заявява, че миризмата на пот при човек може да се промени поради диабет. Това заболяване се характеризира с високи нива на кръвната захар. Ако тя стане много висока, вътрешните органи вече не могат да се справят с обработката и отстраняването на излишната захар. Тогава част от глюкозата ще започне да се отделя от тялото през кожата, нейните потни канали.

Нивото на глюкозата в кръвта се увеличава, тъй като тялото не може да се справи с нейната обработка заради недостига на инсулин. Кожата е една от възможностите за премахване на всичко вредно от тялото, ако бъбреците, червата и черният дроб не могат да се справят с това. И ако има твърде много глюкоза, тя също ще попадне в потните канали. 

Лекарят уточни, че сладникавата миризма на потта се наблюдава често при диабетно заболяване от тип 1. 

„Има стадий на заболяването, когато излишната глюкоза се превръща в сорбитол и кожата на болните придобива сладникава миризма“, споделя експертът.

Още: 7 мита за диабета, в които трябва да спрете да вярвате

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не може да служи за самодиагностика, както и да замести посещението при специалист! При наличието на специфични симптоми се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...