Лекар разкри как сладкото се отразява на бъбреците

27164
Лекар разкри как сладкото се отразява на бъбреците
Снимка: iStock/ Guliver

Хората, които консумират много захар, са с 39-88 процента по-склонни да имат камъни в бъбреците, отколкото тези, които ядат сладко. Камъните обикновено се образуват, когато урината се концентрира и след това минералите кристализират и се слепват.

Гастроентерологът Рустем Садиков споделя, че камъните в бъбреците са твърди отлагания. Те се състоят от различни вещества, включително калций, оксалат, пикочна киселина и цистин. Има редица фактори, които могат да увеличат риска от развитие на заболяването. Те включват генетично предразположение, дехидратация, някои лекарства, подагра и хиперпаратироидизъм и диета.

Сладко - как консумацията му влияе на бъбреците

„Някои хора смятат, че сладкото също провокира образуването на камъни в бъбреците. Това е така, защото те могат да повишат нивата на калций и оксалат в урината. Изследванията по тази тема обаче са двусмислени“, каза Рустем Садиков.

Някои проучвания показват, че високият прием на захар увеличава риска от камъни в бъбречно-каменна болест, казва той, докато други не са открили ясна връзка между приема на захар и това заболяване.

„Затова не може да се каже, че употребата на прости въглехидрати влияе върху образуването на камъни“, подчертава лекарят.

Лекар: Този зеленчук сваля кръвното, но вреди на бъбреците

За да се намали рискът от бъбречно-каменно заболяване, Рустем Садиков препоръчва да се пият повече течности, особено вода, да се яде здравословна храна с ниско съдържание на оксалати, сол, преработени храни и червено месо. Също така е важно да поддържате здравословно тегло и да спортувате редовно. „Ако приемате калциеви добавки, консултирайте се с Вашия лекар относно правилната дозировка. Ако приемате диуретици, имайте предвид потенциалните странични ефекти като дехидратация и повишен риск от бъбречно-каменна болест“, заключи гастроентерологът.

Първият признак на заболяването е бъбречната колика. В зависимост от местоположението на камъка болката може да се излъчва към долната част на корема, гениталиите и ректума. По принцип пристъпите на бъбречна колика продължават не повече от час, след което болката отшумява за известно време.

Честите фалшиви позиви за уриниране също издават проблема. Когато камъкът е разположен близо до пикочния мехур, той може да раздразни стените му, което ги кара да се свиват. В резултат на това има чувството, че искате да отидете до тоалетната, когато всъщност няма дори урина в пикочния мехур.

В допълнение, болката по време на уриниране може да бъде тревожен знак. Неприятни усещания могат да възникнат в момента на движение на камъка през уретера - от бъбрека до пикочния мехур.

Още: Тези напитки чистят бъбреците от камъни и токсини по-добре от водата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com