Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете по 1 портокал

2888
Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете по 1 портокал
Снимка: iStock

Портокалът е изключително здравословен плод. Той се отличава с високо съдържание на бета-каротин, фолиева киселина, витамини от група B, аскорбинова киселина (витамин C), витамини H и PP, както и минерали, необходими за нормалното функциониране на организма – калий, цинк, желязо, молибден, калций, магнезий, фосфор и натрий.

Заслужава да се отбележи, че въпреки сладкия си вкус, портокалите поддържат доста нисък гликемичен индекс, който варира от 31 до 51 единици в зависимост от сорта. В допълнение, един средно голям плод съдържа приблизително 18% от препоръчителния дневен прием на диетични фибри, представени под формата на целулоза, пектин, хемицелулоза и лигнин, според руския лекар Елана Сюракшина.

Жените над тази възраст трябва всеки ден да ядат поне 1 портокал

Поради високото си съдържание на фибри, портокалите помагат за намаляване на нивото на така наречения „лош“ холестерол в тялото, тоест липопротеините с ниска плътност. За да получите ефект, се препоръчва да ядете само един голям плод на ден.

Лекарят споделя и какви са останалите ползи от плода.

Други ползи от портокалите

„Флавоноидите, съдържащи се в тези оранжеви плодове, могат да предотвратят сърдечни заболявания. Научни изследвания разкриват, че флавоноидите имат антикоагулантни свойства и спомагат за стабилизиране на кръвното налягане и нивата на липидите в кръвта, което е много важно за поддържане на здравето на сърцето и кръвоносните съдове , а калият предотвратява аритмия и намалява риска от смърт от сърдечни заболявания“, пояснява експертът.

Освен това портокалите съдържат големи количества витамин С, фибри, фолиева киселина и холин, които също имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и укрепват сърдечния мускул. Тези плодове имат антиоксидантен, хипогликемичен и липидо-понижаващ ефект, като помагат за забавяне на хроничните възпалителни процеси, предизвикани от свободните радикали.

„Някои лекари дори вярват, че редовното ядене на портокали може да бъде един от начините за намаляване на риска от хипертония при по-възрастни хора“, казва още д-р Сюракшина.

 

Химическият състав на тези цитруси (и по-специално тяхното богато съдържание на витамин А) може да предотврати свързаните с възрастта очни заболявания, да подобри качеството на нощното виждане, да забави прогресията на макулната дегенерация и също така да предотврати развитието на катаракта, споделя лекарят, позовавайки се на резултати от австрийско проучване.

Освен това растителните пигменти флавоноиди (на които портокалите дължат оранжевия си цвят) имат благоприятен ефект върху състоянието на малките кръвоносни съдове, включително тези, които отговарят за здравето на очите.

Цитрусовите плодове имат уникалното свойство да укротяват прекомерния апетит, като същевременно имат нисък гликемичен индекс. Ето защо много диетолози препоръчват портокалите като ежедневна закуска. Освен това портокалите се отличават с високо съдържание на фибри и витамини и достатъчно количество глюкоза, която се усвоява бавно, което също е важно при спазване на диета, пояснява още експертът.

Още: Цял живот сме яли портокалите грешно, ето как е правилно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com