Лекар разкри кога сладкото НЕ е вредно

6697
Лекар разкри кога сладкото НЕ е вредно
Снимка: iStock

Консумацията на сладко е вредна здравето - това е факт, известен на всеки. Но в определена ситуация тя може да бъде от полза за тялото. Руският диетолог д-р Анна Белоусова споделя в кой случай може да посегнете към любимото си сладко изкушение без притеснения.

Кога сладкото не е вредно?

“Както високите, така и ниските нива на кръвната захар са опасни за вашето здраве. Когато има дефицит на глюкоза, мозъкът, мускулите и кръвните клетки, които пренасят кислород, страдат”, казва експертът. 

Според диетолога Анна Белоусова има хора, на които им става лошо без сладко. Това все още не е диабет, а преддиабет. В такава ситуация изяждането на шоколад или бонбон е бързо спасение.

Лекар разкри необичайна причина за желанието за сладко при хората над 60 години

“Друго неразположение възниква, когато човек има дълги паузи между храненията. В този случай, както и ако ви предстои неочаквана тежка работа, сладкото най-добре ще помогне да се заредите с енергия”, отбелязва специалистът.

„За такива случаи, например, винаги нося в чантата си шоколадово блокче, аз го наричам безопасно блокче“, споделя д-р Анна Белоусова.

Лекарят разкрива и как правилно да консумирате храни, съдържащи захар, за да ги използвате за подобряване на благосъстоянието, ако има дефицит на глюкоза в кръвта.

„Тук има такъв трик, че ако искаме бързо да получим ефект от сладкото, бързо да се ободрим, тогава трябва да го държим в устната кухина възможно най-дълго: или да го дъвчем бавно, или дори да го оставим да се разтворим там напълно. Устната кухина има една много интересна особеност: от нея някои неща се абсорбират през лигавицата и чрез кръвоносната система отиват директно в мозъка”, обяснява диетологът. 

Тя допълва, че не трябва често да повишавате нивата на кръвната си захар по този начин, в противен случай ще натоварите сериозно панкреаса, който произвежда инсулин. За да избегнете дефицит на глюкоза, е важно да спазвате правилната диета - три, или за предпочитане хранене пет пъти на ден, с междинни хранения между закуската, обяда и вечерята, според д-р Анна Белоусова.

Вреда от сладкото

Основната вреда е, че то провокира наднормено тегло и дори затлъстяване. Индустриалните сладкиши съдържат много мазнини и прости въглехидрати, които се използват за изграждане на мастна тъкан.

Сладкишите са висококалорични храни, например 100 гр торта или шоколад съдържат 400-500 kcal. Захарта води до повишаване на нивата на кръвната захар и кара панкреаса да произвежда повече инсулин. Следователно честата консумация на сладкиши може да доведе до диабет.

Това води до друга вреда от сладкото: краткотрайно засищане. В рамките на 1-2 часа след ядене на шоколад или бисквитки апетитът ви ще се почувства отново.

Консумацията на големи количества сладкиши води до размножаване на патогенни бактерии в стомашно-чревния тракт и нарушаване на чревната микрофлора. Захарта също така увеличава вероятността от улцерозен колит.

Още: Яде ви се сладко вечер - лекар разкри какви са причините

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com