Лекар разкри за какво е полезна халвата

27956
Лекар разкри за какво е полезна халвата
Снимка: iStock/Guliver

Всички съставки, от които се приготвя висококачествената халва, са естествени, така че този десерт се счита за здравословен.

„Халвата е популярна храна от растителен произход, която е богата на мазнини и аминокиселини“, казва ендокринологът и диетолог Алена Баредо. 

Средната калоричност на този десерт е 200-550 kcal на 100 гр. Калоричното съдържание на продукта зависи от вида на използваната ядкова паста за нейното приготвяне. Най-често халвата се прави от смлени ядки или семена, продуктът се подслажда със захар (захароза) или фруктоза.

Оригиналната рецепта за най-лесната и вкусна турска халва

Най-популярна а е слънчогледова халва. Тя има богат състав.

Кой трябва да яде халва?

Витамините от група В в халвата намаляват раздразнителността и подобряват настроението, поддържат здравето на нервната система и помагат за справяне с нарушенията на съня. Тази храна помага за укрепване на косата и ноктите, споделя специалистът. 

Магнезият в нея подобрява съдовия тонус, като по този начин стабилизира налягането в артериите и артериолите. Халвата подобрява растежа на мускулната маса и участва в повече от 300 реакции в тялото.

Мононенаситените мастни киселини и аминокиселините в нейния състав подобряват състоянието на съдовата стена, подобряват функционирането на черния дроб и клетъчните мембрани, понижават холестерола.

Халва

Халвата се усвоява перфектно, насища добре и дава енергия, помага на тялото да се справи с физически и психически стрес.

Десертът, приготвен от ядки и семена, е по-здравословен от другите варианти на халва, тъй като ядките и семената практически не губят хранителни вещества по време на обработката. 

Ползите от халва за мъже

Малка порция халва, направена от ядки и семена, съдържа вещества, необходими за здравето и благосъстоянието на мъжете. Витамините от група В, калций, калий и желязо правят костите плътни и здрави, а мускулите силни.

Рецепта за грис халва с вкус на детство

Съставът на сусам в халвата я прави богата на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Ускоряват възстановяването на организма след тежки физически натоварвания и наранявания.

"Проучване от 2016 г. установи, че антиоксидантът сезамол може да бъде полезен при терапията на рак на дебелото черво", споделя лекарят.

Ползите от халва за жени

Орехите, бадемите и кашуто, които се използват за приготвянето на халва, са ценни източници на магнезий. Това вещество е необходимо за здравето на нервната и репродуктивната система на жените. Магнезият предотвратява спазми по време на менструация и е от съществено значение за зачеването и здравословната бременност.

Ползите от халвата, за които дори не предполагате

Ползите от халва за деца

Халвата не се препоръчва да се включва в диетата на деца под шест години поради високата вероятност от алергии. След шестгодишна възраст, тя може да се включи в менюто на децата в ограничени количества.

Слънчогледовата халва съдържа желязо (3,2 mg на 100 g), чийто дефицит води до анемия. Богата е и на витамин B1 (0,8 mg на 100 g), който е важен за здравословния растеж и развитие на детето.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com