Лекар разкри защо медът е вреден за жените

7730
Лекар разкри защо медът е вреден за жените
Снимка: iStock/Guliver

Медът се счита за една от най-полезните храни, но консумацията му може да има негативни ефекти върху женското здраве.

Руският гинеколог д-р Идилия Орфанова обясни вредата от някои продукти за женското здраве – сред тях лекарят неочаквано посочи и пчелния продукт.

Вреда от меда

„Не бива да прекалявате с меда, тъй като той съдържа бор, който намалява нивото на женските хормони и увеличава производството на мъжките“, споделя специалистът.

Лекар: Медът обостря заболяванията на тези 2 органа

Заедно с меда, маргаринът може да навреди на женското здраве. Според д-р Орфанова този продукт съдържа много висока концентрация на трансмазнини - мастни молекули с променена структура. Изследователи от цял свят свързват употребата им с различни проблеми, включително наднормено тегло, сърдечно-съдови и онкологични патологии.

„Маргаринът е особено вреден за жените, тъй като процесите на анаболизъм (синтез на мазнини) преобладават над катаболизма (разграждане на мазнини). Съответно наддаването на тегло става по-бързо”, казва експертът. 

Д-р Орфанова допълва, че здравето на жените (особено в зряла възраст) се уврежда от страстта към продуктите от рафинирано пшенично брашно - тестени изделия, хляб и други печива. Постоянното им присъствие в диетата е тясно свързано с появата на затлъстяване, висока кръвна захар и инсулинова резистентност, както и склонност към диабет.

Лекарят подчертава, че здравето на жените може да страда повече от негативните последици от нездравословното хранене, отколкото на мъжете - това се обяснява с чувствителността към вредни вещества на хормоналната система и органите, отговорни за хормоналния баланс. По-специално, консумацията на алкохол и сол причинява много по-сериозна вреда на жените.

Ползи от меда

Като източник на лесноусвоими въглехидрати - глюкоза и фруктоза, съдържащи уникален набор от витамини, минерали, органични киселини, ензими, микроелементи, антибактериални вещества, биогенни стимуланти, медът може да се нарече невероятно природно лекарство, което има уникален ефект върху човешкото тяло.

Този пчелен продукт има и антивирусно и противопаразитно действие. Оказва противовъзпалителен ефект върху стомашно-чревния тракт, а също така има благоприятен ефект върху дихателната система и нервната система. Той е богат на антиоксиданти , които забавят процеса на стареене. Благодарение на високото съдържание на полифеноли, медът помага за предотвратяване на съдова атеросклероза, тоест има защитен ефект върху сърдечно-съдовата система. 

Коментираният продукт е полезен за храносмилателната система. Той насърчава заздравяването на стомашната лигавица. При стомашни заболявания може да се консумира на празен стомах, но при липса на противопоказания, като диабет.

Още: Какво се случва, ако пиете вода с мед всеки ден?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com