Лекар: Редовната еякулация предпазва от рак на простатата

21438
Лекар: Редовната еякулация предпазва от рак на простатата
Снимка: iStock

В своя YouTube канал урологът и сексолог д-р Рена Малик говори за простата и разбива митовете, свързани с нея. Тя смята, че мъжете трябва да са добре информирани за всяка част от своето тяло.

Основната функция на простатата е да произвежда течност за еякулация, казва д-р Малик. Млечната течност, която се образува от простата, представлява близо 30% от обема на спермата. Тази течност съдържа в себе си протеини и ензими, които помагат за активирането и подхранването на сперматозоидите, което ги прави по-лесни да се движат и в крайна сметка да достигнат крайната си цел и да оплодят успешно яйцеклетката.

Лекар: Какво вреди най-много на простатата?

Размерът на простата се променя през целия живот на мъжа, като нараства най-много през неговите тийнейджърски години. По-късно уголемяването или подуването на простата може да причини здравословни проблеми с пикочните пътища при до 70% от представителите на силния пол над 60-годишна възраст. Добрата новина е, че има най-различни методи за справяне с този проблем.

Д-р Рена Малик споделя, че ръчната стимулация на простата или масажът е метод, използван като начин за лечение на простатит и облекчаване напрежението в тазовото дъно до 20-ти век. Доказано е, че честата еякулация може да намали риска от развитие на рак на простата.

Според редица проучвания течността се натрупва в простата между еякулациите и без редовен сексуален живот или самостоятелно освобождаване, това може да доведе до канцерогенни секрети. Също така се смята, че еякулацията намалява нивата на стрес.

Скринингът за рак на простата е лесен и представлява преглед от специалист, който проверява дали има възли, или аномалии. Успоредно с това се пуска и кръвен тест. Според Американското онкологично дружество 1 от 8 мъже ще бъде диагностициран през живота си, така че редовните профилактични прегледи са изключително важи, особено за мъжете, които са в по-рискови възрастови групи.

Какви могат да бъдат усложненията, свързани с уголемената простата ?

• Остра ретенция – представлява задържане на урина и невъзможност да се изпразни докрай пикочният мехур. Това може да доведе до образуване на камъни, инфекции вследствие на застоя на урината в простатата, задържане на урина в бъбреците и нарушаване на тяхната функция.

Прополисът пази от рак на простатата

• Хиперплазия – с напредване на възрастта количеството на активния тестостерон в кръвта намалява, което води до по-високи нива на естрогени и дихидротестостерони в простатната жлеза, където се получава засилен клетъчен растеж. Това води до разразстване на жлезата и уголемяване на простатата. Хиперплазията бива два вида:

- Доброкачествена – при нея симптомите са слаба струя по време на уриниране, забавено начало на уринирането, често нощно уриниране, разделяне или разпръскване на струята, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур и изпускане на урина.

- Злокачествена – тя води до рак на простатата, а това е второто най-често злокачествено заболяване при мъжете в България.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com