Лекар съветва: Червените петна по ръцете ще изчезнат, като направите това

9475
Лекар съветва: Червените петна по ръцете ще изчезнат, като направите това
Снимка: iStock/Guliver

Десетки заболявания, сред които кожни, инфекциозни, на вътрешните органи, автоимунни, могат да доведат до появата на червените петна по ръцете ви, които често са не само нелицеприятни, но и болезнени, сърбящи, както и алармиращ знак, че се нуждаете от лекарска помощ. За да се справите с червените петна по ръцете, първо трябва вашият лекар да открие причината за появата им и да въздейства върху нея. Лекуването на самия симптом е често крайно неефективно и недостатъчно.

Причини за появата на червените петна по ръцете

Сред най-честите причини, които са в основата на появата на червените петна по ръцете, са:

1.  Алергична реакция

Алергия към препарати, битова химия, почистващи и измиващи средства, с които влизате в контакт, може да е в основата на червените петна по ръцете ви. Алергията може да е причинена и от медикаменти или храна. Може да страдате от атопичен дерматит, контактен дерматит, дисхидротична екзема, обхващаща дланите и пръстите и други. Лекарите съветват да не се самолекувате, а да се направят тестове относно причинителя, ако причината е алергия, за да го избягвате. Тестуването и избягването на причинителя е най-доброто, което може да направите, за да изчезнат червените петна и за да съхраните здравето си.

Трябва ли да мием лицето си със студена вода?

2.  Инфекциозно заразно заболяване

Редица заразни заболявания, сред които импетиго, херпес зостер, краста и други, могат да се проявят именно върху кожата на ръцете ви. Лекарският преглед е крайно необходим не само заради необходимостта от уточняване на диагнозата, а и защото този тип заболявания са заразни, което носи риск за околните. Лекарите съветват да се доверите на специалистите да открият причината и да внимавате с контактите до отшумяване на заболяването.

3.  Бактериални инфекции

Причината за червените петна по ръцете може да е неочаквана – вътрешно или системно заболяване, или бактериална инфекция. Ревматичната треска, водеща до възпаление на ставите, червени петна и други, е причинена от бактерии. Ако тя е причината за червените петна по ръцете, според съветите на лекарите е важно да се предприеме своевременно лечение, за да отмине бързо и без последствия заболяването.

4.  Кожни заболявания

Розовият лишей, гъбичните инфекции, розацеята са само част от причините за поява на червените петна по кожата. Лекарите съветват да се предприемат своевременни мерки за лечението, за да не страда пациентът от ниско самочувствие или дългосрочни последствия, които често съпътстват кожните заболявания. 

5.  Автоимунни заболявания

Системните автоимунни заболявания представляват опасност за здравето в дългосрочен план и поради липсата на лечение е важно да се вземат мерки за навременното им стопиране, преди да е станало късно за пациента. Лекарите съветват при най-малко съмнение, че червените петна върху ръцете са причинени от автоимунно заболяване като склеродерма, да потърсите специалист, тъй като липсата на лечение при това заболяване, което засяга всички органи и системи, може да е фатална.

Продуктите, които са задължителни за млада и сияйна кожа

6.  Диабет

Лекарите съветват да не пренебрегвате червените петна по ръцете, считайки че са безобидни, тъй като те могат да сочат опасни заболявания като диабет. За да се справите с червените петна по ръцете, причинени от диабет, следва да лекувате първопричината, за да се справите с проблема и да не стигнете до опасните усложнения, които следват диабета.

7.  Вътрешни заболявания

Болестите на много вътрешни органи се четат върху кожата. При червени петна по ръцете, причинени от заболяване или дисфункция на черен дроб, панкреас и прочие, според съветите на лекарите е от ключово значение да потърсите медицинска помощ, за да не се усложни ситуацията. Подобни обриви и червени петна по ръцете могат да възникнат и при храносмилателни проблеми. В този случай лекарите съветват да преразгледате диетата си, да включите фибри, пробиотици и пълноценни храни за сметка на бързи въглехидрати и бърза закуска, да следите изхождането и да не допускате поява на запек или диария. Храненето е в основата на здравия стомах.

8.  Хемангиоми

Червените петна по ръцете могат да бъдат и хемангиоми – доброкачествени тумори на съдовете.

Ако внезапно се появят червени петна по ръцете, без да е налична инфекциозна причина и без да сте сменили домакински препарати, лекарства, храна или козметика, е добре да помислите за черния си дроб. Лекарите съветват да се изследвате и за хепатит, при който често изява са именно червените петна по ръцете. Препоръчително е да направите пълна кръвна картина, както и да изследвате нивата на витамини в тялото си, тъй като и авитаминозата се проявява понякога именно с червените петна по ръцете. Ако ви липсват витамини К или С, то е твърде вероятно да страдате именно от червените петна по ръцете ви.

Тъй като евентуалните причини за червените петна по ръцете са много, необходима е консултация за уточняване на диагнозата със специалист.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com