Лекар: Тези цветя подобряват паметта и настроението

14414
Лекар: Тези цветя подобряват паметта и настроението
Снимка: iStock

Някои стайни цветя могат не само да подобрят настроението, но и паметта. Това споделя д-р Майкъл Мозли в своя подкаст Just One Thing на BBC. Експертът споделя, че те подобряват функцията на белите дробове. Сред тях са спатифулим, дяволски бръшлян и хлорофитум.

Цветя за добра настроение и памет 

„Причината да инвестирам в стайни растения за моя офис не е само защото те освежават пространството и повдигат настроението. Според проучвания растенията могат да подобрят паметта, производителността, настроението и да намалят замърсяването на въздуха", каза експертът. 

Растенията могат да подобрят здравето на собственика си чрез намаляване на замърсяването на въздуха и повишаване на влажността, което е полезно за кожата, а в някои случаи и за дишането.

Всички цветя ще растат като луди, ако ги полеете с това

Замърсителите на въздуха в затворени помещения включват летливи органични съединения (ЛОС), както и въглероден диоксид (CO2). При нормални концентрации CO2 е безвреден, но при по-високи нива може да навреди на дишането и умствените дейности. В резултат на това човек се чувства летаргичен и уморен, няма сили за изпълнение на ежедневните си задължения.

цветя

Проучване на учени от Кингс колидж (Лондон) свързва замърсителите на въздуха с различни здравословни проблеми като астма, задух, конюнктивит, дерматит и екзема, отбелязва Мозли.

Специалистите съветват да има пет-шест растения в една стая, за да е забележим ефектът.

Спатифилумът ( Spathiphyllum) от семейство Aroid е цъфтящо растение, което не само украсява интериора, но и създава здравословна атмосфера.

Според изследване на НАСА тропическото многогодишно растение е включено в списъка на 17 филтърни растения, защото има способността да пречиства въздуха от вредни химични съединения. Филтрира въздуха от гъбични спори, което е важно за страдащите от алергии. Внимание: при поглъщане отделя отрова. Също опасно при контакт с кожата.

Хлорофитум - той речиства въздуха, повишава нивото на влажност, убива бактерии и вируси. Почиства въздуха от вредни примеси: ацетон, формалдехид, олово, живачни пари. Ако поставите хлорофитуми в апартамента си, дишането ви ще стане значително по-лесно.

Дяволски бръшлян - почиства добре въздуха, абсорбирайки вредни вещества (ксилен, формалдехид и др.). Внимание: сокът от това растение е отровен, предизвиква дразнене на кожата и лигавиците. При работа трябва да се носят ръкавици.

През 2006 г., когато изследователите въведоха саксийни растения в 60 офиса с високи нива на въглероден диоксид, те установиха, че нивата им са спаднали с 50-75 процента. В помещения, където има много зеленина, настроението на хората се подобрява. Освен това, в присъствието на стайни растения, се наблюдава намаляване на кашлицата, главоболието и умората, отбеляза Мозли.

Още: Цветето, което цъфти цяло лято и се вкоренява дори в най-бедната почва

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com