Лекар: Тези храни провокират косопад - някои от тях ще ви изненадат

5927
Лекар: Тези храни провокират косопад - някои от тях ще ви изненадат
Снимка: iStock

Причините за косопада са различни - от замърсена околна среда до наличието на сериозни заболявания. Но този проблем може да е провокиран и отлоши хранителни навици и тогава трябва да разберете как да върнете косата си към предишния й блясък.

Какви храни причиняват косопад - списък

Трихологът д-р Преети Махир обяснява какво причинява този проблем, що се отнася до храненето. Тя посочи 8 аспекта, на които трябва да обърнете внимание.

Излишък от витамин А - той се съдържа в животински продукти (риба, черен дроб, млечни продукти и яйца) и плодове/зеленчуци, които имат характерен жълтеникаво-оранжев цвят (моркови, тиква, чушки, кайсии, пъпеш). Витамин А е от съществено значение за здрава коса и очи, но твърде много от него може да доведе до загуба на коса.

Лекар: Това е най-полезният плод при косопад

Пържени и мазни храни - косопадът често се появява при тези, които са пристрастени към нездравословни пържени и мазни храни. Пържените или мазни храни не съдържат здравословни мазнини, което от своя страна допринася за загубата на коса.

Риба - някои видове риба, като скумрия, риба тон, писия, камбала, дори сьомга и пъстърва, понякога съдържат много живак. Ако се натрупа в тялото, това също може да причини косопад.

Недостиг на протеини - всякакви диети с ниско съдържание на протеини или лошо хранене, в резултат на което тялото не получава достатъчно протеини, са изпълнени с риск от влошаване на състояниет на косата и дори нейната загуба. Белтъчините се съдържат в голямо количество в бялото месо, рибата, яйцата и млечните продукти – осигурете си пълноценна диета.

Храни с висок гликемичен индекс - ако косата ви пада обилно, може би прекалявате с консумацията на пържени картофи, някои плодове (ананас, диня, банан, фурми), бял хляб, тестени изделия, някои зърнени храни (ориз, грис, просо, пшеница), мед, разни сладкиши (вафли), кондензирано мляко, сладкиши, пандишпанови блатове, халва, мармалад, сладолед. Повишените нива на захар увеличават инсулина и андрогените в тялото, което се отразява негативно на здравето на косата.

Липса на цинк, желязо и калций - трихологът съветва да проверете дали получавате толкова цинк и желязо, колкото е необходимо на тялото ви. Говеждо, свинско, агнешко, пуешко, пилешко, варива, ядки, семена, морски дарове, яйца – всичко това трябва да се консумира редовно, за да избегнете риска от развитие на анемия поради дефицит на желязо.

Калцият е необходим за нормалното развитие на костите, зъбите и дори косата - това вещество се съдържа в нахута, боба, млечния шоколад, яйцата, граха, соята, ечемика и много други продукти. Липсата на калций също често причинява отслабване на космените фоликули.

4 хранителни навика, които водят до косопад

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com