Лекар: Това е най-добрият плод за холестерола след 50 години

71320
Лекар: Това е най-добрият плод за холестерола след 50 години
Снимка: iStock

Храненето играе ключова роля за здравето и благосъстоянието, особено с напредване на възрастта - в диетата на хората над 50 години задължително трябва да присъства един плод за регулиране на холестерола. Руският лекар и диетолог д-р Дария Русакова споделя, че това е авокадото.

Авокадо в диетата на хората над 50 години

“Диетолозите отдавна отбелязват, че след 50 години вашата диета трябва да бъде радикално преразгледана и да се обърне внимание на детайлите. Ако сте над тази възраст си струва да разберете защо определено трябва да включите авокадо в диетата си”, казва специалистът.

Сок от домати - как влияе на холестерола

Причината за това е, че то е богато на мононаситени мазнини. Те имат положителен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето. В състава на авокадото влизат витамини Е, К и фолат, които са от съществено значение за поддържане на здравето на костите и имунитета.

“Богато на калий, авокадото помага за поддържане на нормално кръвно налягане и предотвратява развитието на хипертония, което е особено важно за хора над 50 години. Разбира се, говорим само за превантивния ефект”, казва диетологът.

“Авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които имат положителен ефект върху сърдечната функция. 77% от калориите в авокадото са здравословни мазнини. Най-голямо количество от тях е олеиновата киселина, която спомага за стабилизиране на нивата на холестерола в кръвта. Маслото от авокадо е и едно от най-безопасните за готвене, тъй като има висока точка на горене”, споделя специалистът.

Фибрите в авокадото помагат за подобряване на чревната функция и понижават нивата на кръвната захар. Фибрите могат да бъдат разтворими и неразтворими. Първите са храна за полезните бактерии, които помагат на тялото да функционира нормално. Вторите премахват вредните вещества. В 100 гр плод има 7 гр фибри. Това е 1/4 от дневната норма.

Експертът допълва, че наситените мазнини в авокадото също са полезни за здравето на мозъка. Те помагат за подобряване на когнитивната функция и намаляват риска от развитие на деменция и дори болестта на Алцхаймер, което е особено важно за хората в зряла възраст.

Въпреки че авокадото се класифицира като висококалорична храна, редовната му консумация може помогне за отслабване. В състава му влизат здравословни мазнини и фибри - те помагат за намаляване на апетита и контрол на глада, а това е решаващо за поддържане на здравословно тегло.

Освен многобройните си ползи, авокадото има приятен вкус и текстура, което го прави чудесна добавка към различни ястия. Може да се използва в салати, сандвичи, смутита и дори десерти, добавяйки не само хранителни вещества, но и невероятен вкус.

Това е най-важният зеленчук за хората с висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...