Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

15 юни 2024, 08:55 часа

Руският диетолог д-р Алексей Кабанов споделя, че яйцата не трябва да се считат за продукт, вреден за сърцето. Експертът посочва, че тази храна е несправедливо демонизирана.

"Често можете да чуете, че консумацията на яйца допринася за появата на сърдечно-съдови заболявания", казва д-р Алексей Кабанов. 

Яйцата и влиянието им върху сърцето

„Противно на установения мит, яйцата не вредят на здравето на сърцето“, отбелязва специалистът. 

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Д-р Кабанов пояснява, че мнението за опасностите от яйцата се формира поради факта, че този продукт е източник на холестерол, който доскор се считаше за безусловно опасен. Но днес, благодарение на получените научни данни, е известно, че холестеролът е вещество, необходимо на тялото за пълното функциониране на имунната му система. Според специалиста холестеролът е основно средство за клетъчното изграждане.

„Вреден е не самият холестерол, а излишъкът от холестерол с ниска плътност“, подчертава д-р Алексей Кабанов.

Диетологът добавя, че за поддържане на добро здраве е важно не толкова да ядете определени здравословни храни, а да се храните балансирано като цяло: да приемате достатъчно протеини, сложни въглехидрати и естествени мазнини, както и витамини, минерали и микроелементи. Когато включвате яйцата в диетата си, препоръчително е да ги ядете заедно с подправки и билки, зеленчуци и пълнозърнест хляб - това ще създаде разнообразна палитра от хранителни вещества, която е толкова полезна за тялото.

Според диетолога яйцата е най-добре да се консумират добре сварени. 

„Бърканите яйца в комбинация с бекон, наденица или масло наистина могат да бъдат нездравословни за сърцето и кръвоносните съдове, докато яйцата със зеленчуци и морски дарове ще осигурят на тялото „добър“ холестерол“, постулира експертът.

Въпреки че проучванията варират, смята се, че включването на яйца в ежедневната ви диета може да намали риска от инсулт, казва експертът.

„Неотдавнашно проучване в Китай установи, че хората, които ядат едно яйце на ден, имат по-малък риск от смърт от хеморагичен инсулт, отколкото тези, които не ядат яйца. Въпреки че намалението на риска (30%) спрямо първоначалния риск е малко, то все пак потвърждава, че яйцата не са вредни за страдащите от сърдечни заболявания и в умерени количества могат безопасно да бъдат включени в ежедневната диета", допълва още лекарят.

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес