Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарствата, които стават най-опасни в жегата

20 юни 2024, 16:45 часа

Жега и прием на лекарства - тази комбинация може да се окаже изключително опасна в определени ситуации.

Лекарствата за състояния като високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и психични разстройства могат да имат специфични странични ефекти. Те могат да затруднят поддържането на хидратация или ефективното охлаждане в горещо време. Поради това високите температури могат да бъдат потенциално опасни и дори фатални за някои хора, спореде изданието The Health Site.

Най-опасните лекарства в жегата

Диуретиците най-често се предписват за лечение на сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане или бъбречни заболявания. Като се има предвид, че увеличават честотата на уриниране, по време на горещо време могат да ни изложат на риск от дехидратация или електролитен дисбаланс, което затруднява тялото да регулира температурата, съобщава още изданието.

10 храни, които трябва да ядете в жегата

Тези, които използват диуретици, се съветват да пият достатъчно вода и да обръщат внимание на признаците на дехидратация като главоболие, световъртеж, тъмна урина и чувство на жажда.

Лекарства за кръвно налягане - инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим, които обикновено се предписват на пациенти с високо кръвно налягане, могат да бъдат опасни в горещините, тъй като хората, които ги приемат, могат да бъдат по-податливи на припадък. Тези лекарства също маскират усещането за жажда, което прави по-трудно да се разпознае дали настъпва дехидратация.

Бета-блокерите са друг вид лекарства, които могат да понижат кръвното налягане, но могат да се използват и от пациенти с повишена тревожност. Те представляват риск в горещо време, защото увеличават шансовете да припаднете и да загубите опора. Тези лекарства също така намаляват способността на тялото да се поти, което може да доведе до прегряване поради недостатъчно охлаждане.

Някои антидепресанти могат да увеличат изпотяването и да потиснат жаждата, което прави пациентите по-податливи на усложнения, свързани с дехидратация.

Тези, които приемат лекарства за щитовидната жлеза за регулиране на нейната недостатъчна функция, също могат да бъдат изложени на риск от дехидратация, тъй като тези лекарства могат да повишат телесната температура и да затруднят ефективното регулиране на телесната температура.

Стимуланти и лекарства, използвани за лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), също могат да увеличат риска от неразположения, свързани с жегата.

5 храни, които разреждат кръвта като лекарства

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес