Масло: Може ли да се яде при диабет

6074
Масло: Може ли да се яде при диабет
Снимка: iStock/Guliver

Диетологът д-р Сара Коджик споделя, че включването на масло в диетата е от ключово значение за поддържане на баланс и постигане на оптимално здраве и благополучие. Но може ли този продукт да се яде при диабет?

Докато този продукт се състои предимно от диетични мазнини е малко вероятно да повиши кръвната ви захар. Но все пак лекарят съветва да го използвате с повишено внимание.

Тя споделя: „Изключително важно е да се обърне внимание на количеството и вида на консумираните мазнини, за да се поддържа здравословна за сърцето диета. Коментираният млечен продукт е богат на наситени мазнини, в които големи количества могат да увеличат инсулиновата резистентност и да доведат до повишаване на нивата на кръвната захар с течение на времето“.

Ако имате диабет, експертът препоръчва да обмислите варианта за безсолна опция на този продукт, за да намалите общия си прием на натрий. Това е важно за диабетиците, тъй като прекомерният натрий може да повиши кръвното налягане. Диетологът също така насърчава обмислянето ма алтернативни за масла с по-малко наситени мазнини и повече ненаситени мазнини, като комбинирани продукти, включващи в състава си и зехтин.

Лекар: Хлябът с масло е отрова за тези хора

Колко масло може да яде човек с диабет на ден?

Въпреки че няма определено количество, което някой трябва да включва в ежедневната си диета, както Диетичната асоциация, така и Американската диабетна асоциация препоръчват да се консумират не повече от 10% от калориите от наситени мазнини или приблизително по-малко от 20 грама на ден, ако спазвате диета с 2000 калории. За справка една супена лъжица от този продукт съдържа приблизително 7 грама наситени мазнини. Въпреки че по-малка порция, като чаена лъжичка, използвана за подобряване на вкуса на храните, вероятно няма да причини никаква вреда, трябва да се обмислят други източници на мазнини.

масло

Диетологът допълва, че за някои пациенти със сърдечно заболяване препоръката за общ прием на наситени мазнини е дори по-нисък при 5% до 6% от общите калории (или 11 до 13 грама на ден въз основа на диета от 2000 калории).

Наситените мазнини обикновено се намират в животински продукти и са твърди при стайна температура. Препоръчва се ограничаване на приема им до не повече от 10% от дневната ви калорична стойност или около 20 грама на ден въз основа на диета от 2000 калории.

Още: Това са най-добрите масла, които свалят холестерола и предпазват сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com