Може ли да се яде сланина с алкохол - ето какво разкри лекар

6186
Може ли да се яде сланина с алкохол - ето какво разкри лекар
Снимка: iStock

Сланината е едно от най-предпочитаните мезета с алкохол през зимата. Обикновено по нашите ширини се консумира с ракия. Руският диетолог и кандидат на медицинските науки Надежда Рябова коментира дали тази комбинация е вредна и как нейната консумация влияе на тялото.

Сланина и алкохол

Според диетолога храносмилателната система на здравия човек може да се справи с всяка комбинация от мазнини и други продукти, но все пак комнтираният продукт не трябва да се консумира с алкохол.

Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън

“В този случай панкреатичните заболявания могат да се влошат. Защо? Черният дроб и панкреасът се натоварват много, когато пием алкохол, а ако към него добавим мазна закуска, черният дроб се натоварва още повече ”, казва диетологът.

“Ако храносмилателната система е подложена дълго на това, има възпалителни процеси, за които човек често не подозира, тогава коментираната комбинация може да доведе до тежки последствия. Това, например, се отнася за тези, които страдат от хроничен панкреатит или жлъчнокаменна болест. Има добър пример – религиозният пост. Хората постят, изключват животинските продукти от менюто, а след това изведнъж започват да консумират в изобилие колбаси и сланина по празниците. И в такива периоди броят на пациентите в гастроентерологичните отделения се увеличава”, казва още д-р Рябова.

Ползи от сланината

Тя съдържа селен в оптимална, лесно усвоима форма, който е мощен антиоксидант.

“За спортисти, кърмещи майки, бременни жени и пушачи този микроелемент е просто жизненоважен. Между другото, чесънът, който често се консумира заедно с този продукт, също съдържа голямо количество селен”, казва още експертът.

Сланината е полезна при белодробни заболявания, извежда тежките метали от тялото, почиства кръвоносните съдове, има противотуморни свойства, в нея не живеят паразитни хелминти. Най-вече в комбинация с чесън, повишава имунитета и жизнеността, особено през есенно-зимния период. Тя е отлично холеретично средство. Диетологът препоръчва да се консумира със салата от сурови зеленчуци, подправена с нерафинирано слънчогледово масло и натурален оцет (ябълков или гроздов), който е силен антиоксидант.

За възрастен са достатъчни около 30 грама от продукта на ден. Всичко над това количество може да се отложи като подкожна мастна тъкан. "Освен това не се препоръчва този мазен продукт да се подлага на силна топлинна обработка. При пържене в него се образуват вредни канцерогени. Това обаче се случва с почти всякаква мазнина, дори и растителна. Ето защо пържените храни се считат за най-вредни. Тъй като свинската мас се консумира прясна, този продукт трябва да бъде избран без ивици месо, тъй като те могат да бъдат източник на различни хелминти”, казва още специалистът.

Сланина - вдига или сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com