Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън

209700
Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън
Снимка: iStock

Много от нас обичат да ядат сланина. Често този продукт се комбинира с чесън. Но в същото време въпросът остава актуален: приемлива ли е такава комбинация? Ще навреди ли на здравето ви?

Сланина и чесън - как влияе на холестерола

Освен че тези два продукта се съчетават идеално вкусово, те спомагат за по-ефективното изхвърляне на излишния холестерол от тялото. В допълнение, тази комбинация оказва добър ефект върху работата на сърцето и черния дроб. Те има холеретичен ефект, според руския лекар д-р Надежда Рябова. 

От древни времена нашите предци са използвали свинската мас като вид лекарство: лекували са заболявания, свързани с черния дроб, белите дробове, ставите, а също така са я използвали при зъбобол. Този продукт съдържа много микроелементи, полезни за тялото.

Лекар разкри 5 причини да започнете да ядете по 20 гр сланина всеки ден

Ако се яде заедно с лук, който е богат на полезни вещества, тогава можете по-ефективно да премахнете токсините от тялото и в същото време да укрепите имунната система.

Но сланината трябва да се консумира без фанатизъм: не повече от 50 грама наведнъж. Важно: 4 часа преди и 4 часа след прием на продукта не трябва да се ядат други храни,според експерта.

Ако спазвате тези правила, тогава сланината ще ви донесе максимална полза и на първо място ще има благоприятен ефект върху вашето здраве.

Други ползи от сланината

Сланината е богата на мазнини. Имаме нужда от тях, защото участват в много процеси в тялото ни, включително като градивен материал за образуването на клетки, полови хормони и формирането на силен имунитет, участват в метаболизма на холестерола “, обяснява диетологът.

Мазнините влияят върху състоянието на кожата. Тя става по-здрава благодарение на оптималното съдържание на мазнини в диетата си. В допълнение, свинската мас съдържа основни мастноразтворими витамини и минерали.

Експертът съветва да не се страхувате от свинската мас и с настъпването на студеното време, когато енергийната стойност на храната стане по-висока, отколкото през лятото, да увеличите дела на храните, съдържащи висококачествени и здравословни мазнини в диетата си. 

„Така че няколко парчета от продукта на ден няма да навредят на никого “, казва д-р Рябова.

“Сланината е богата на витамини А, Е, минерали (калий, фосфор, мед, селен, цинк и други), както и на омега-6 полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, спомагат за нормализиране нивата на холестерола, и са важни за обмяната на веществата, нормалната мозъчна функция. Те участват активно във формирането на различни компоненти на имунната система. Ето защо е полезно да се консумира този продукт за подобряване на имунитета и намаляване на вероятността от остри респираторни заболявания”, казва още д-р Рябова.

Още: Лекар разкри защо сланината ТРЯБВА да се яде с чесън

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com