Може ли сънната апнея да причини висок холестерол?

15875
Може ли сънната апнея да причини висок холестерол?
Снимка: iStock/Guliver

Сънната апнея е нарушение на съня, което се характеризира с прекъсвания на дишането по време на сън. Тези прекъсвания на дишането, известни като апнеи, могат да настъпят многократно през нощта и да доведат до редица здравословни проблеми. Една от изследваните потенциални връзки е тази между сънната апнея и високите нива на холестерола.

Изследванията показват, че може да има връзка между сънната апнея и повишените нива на холестерола. Връзката между тях е сложна и многостранна. Сънната апнея може да допринесе за развитието на висок холестерол чрез няколко механизма.

Един от начините, по които сънната апнея може да повлияе на нивата на холестерола, е чрез нарушаване на метаболитните процеси в организма. Когато хората изпитват апнея, липсата на кислород предизвиква освобождаване на хормони на стреса, като кортизол. Повишените нива на кортизол от своя страна могат да доведат до повишаване на кръвната захар и триглицеридите, които могат да допринесат за по-високи нива на холестерола.

10 начина, по които сънната апнея може да бъде вредна за вашето здраве

Освен това сънната апнея е свързана с възпаления, а е известно, че хроничните възпаления играят роля в развитието на атеросклероза - натрупването на холестерол и други вещества по стените на артериите. Възпалителните процеси, свързани със сънната апнея, могат да допринесат за образуването на плаки в кръвоносните съдове, което потенциално да повиши нивата на холестерола.

Освен това сънната апнея е свързана със затлъстяването, а затлъстяването е известен рисков фактор както за сънната апнея, така и за високия холестерол. Лицата с наднормено тегло, особено в областта на шията, могат да бъдат по-склонни към запушване на дихателните пътища по време на сън, което води до апнеи. Затлъстяването е свързано и с промени в липидния метаболизъм, което може да доведе до по-високи нива на холестерол в кръвта.

Връзката между сънната апнея и високия холестерол изглежда двупосочна, тъй като самият висок холестерол може да допринесе за развитието и прогресирането на сънната апнея. Отлаганията на холестерол в стените на кръвоносните съдове могат да повлияят на гъвкавостта и функцията на артериите, което потенциално може да засили затрудненията в дишането по време на сън.

Каква е най-честата причина за задушаване по време на сън?

Решаването на проблема със сънната апнея чрез интервенции, като например терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), е обещаващо за подобряване на профила на холестерола. Терапията CPAP включва използването на апарат, който подава непрекъсната струя въздух, за да поддържа дихателните пътища отворени по време на сън, като намалява честотата на апнеите. Проучванията показват, че ефективното лечение на сънната апнея с помощта на CPAP може да доведе до подобряване на нивата на холестерола.

Съществуват доказателства, че сънната апнея може да допринесе за високите нива на холестерола по различни взаимосвързани пътища. Разпознаването и лечението на сънната апнея може не само да подобри качеството на съня, но и да окаже положително въздействие върху метаболизма на холестерола, като потенциално намали риска от сърдечносъдови усложнения, свързани с повишените нива на холестерола. Ако някой подозира, че има сънна апнея, търсенето на медицинска оценка и подходящи интервенции е от решаващо значение както за съня, така и за цялостното здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com