Наднорменото тегло става по-опасно от пушенето като причина за рак в САЩ

4351
Наднорменото тегло става по-опасно от пушенето като причина за рак в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Спадът на тютюнопушенето и увеличаването на затлъстяването в САЩ може да накара американските здравни служители да обявят наднорменото тегло като водеща причина за рака и да доведат до преструктуриране на политиката и програмите в областта на общественото здраве, сочи нов медицински доклад, цитиран от БГНЕС.

Тъй като изследванията за ракови заболявания, свързани със затлъстяването продължават, лекарите и изследователите установяват, че наднорменото тегло може да се окаже по-голям риск през следващите години, отколкото се смяташе досега.

Британско оплакване: Дядовците и бабите "угояват" децата

Бабите са виновни за това, че децата страдат от затлъстяване. Това пише британският вестник Daily Mail, позовавайки се на ново проучван...

Доклад от 30 април в Lansing State Journal показва, че от първото широкомащабно проучване за връзката на затлъстяването с рака през 2003 година досега са били установени поне 13 вида рак, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването.

"Към настоящия момент прекомерното тегло или затлъстяване са свързани с 13 различни вида рак," каза Кристен Сюливан, директор по храненето и физическата активност на Американското общество за борба с рака, добавяйки, че е вероятно "повече видове рак да се появят, колкото повече изследвания се правят".

Известните връзки включват някои от най-често срещаните ракови заболявания, рак на щитовидната жлеза, рак на яйчниците, рак на матката, рак на панкреаса, рак на дебелото черво.

Въпреки че изследванията са направили големи крачки в идентифицирането на видовете ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, остава загадка точно каква част от тялото е най-вероятно да образува рак в отговор на висока концентрация на мазнини. Много учени смятат, че връзката се крие във висцералната мастна тъкан или интраабдоминалната мазнина.

Децата у нас затлъстяват все повече, 78% от българите не спортуват

78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване. По данни на "Евробарометър" в годините ме...

Тъй като интраабдоминалните мазнини образуват някои органи, промените в тези мазнини обикновено не са добър знак. По отношение на състояния като сърдечно-съдови заболявания или диабет тип II, промяна в коремните мазнини за затлъстели индивиди е основен признак на деградация в здравето - дори ако в момента учените не са в състояние да посочат точния катализатор на рака.

Съливан казва, че наднорменото тегло навсякъде в тялото има способността да "въздейства върху нивата на определени хормони като инсулин или естроген. И ние знаем, че повишените нива на тези хормони могат да повишат риска за някои видове рак".

Тъй като затлъстяването е нарастващ проблем, ракът, свързан със затлъстяването, също се увеличава - особено, установиха изследователите, при по-млади хора и при афро-американци от всички възрасти.

"Рисковете за някои ракови заболявания, свързани със затлъстяването при по-млади хора, са по-високи в днешното поколение млади хора, отколкото преди няколко поколения", разкрива Съливан в доклада.

Лекар критикува алтернативите на държавата за липсата на изотопи за ракови тестове

Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство препоръча пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com