Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване

4199
Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване
Снимка: iStock/Guliver

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване, съобщи британското издание "Телеграф". Гените, предпазващи около четири милиона души в Обединеното кралство от затлъстяване, са открити в голям изследователски проект.

Учените от университета в Кеймбридж твърдят, че сега лекарствата, които могат да запазят хората слаби, са възможни, след като идентифицирали шепа генетични фактори, предотвратяващи преяждането.

1,5 млн. българи страдат от свръхнаднормено тегло

Приблизително 1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяв...

Медиците са подозирали от няколко години, че гените могат да повлияят на теглото на човека. Новото изследване е значимо, тъй като разкрива подробни детайли кое точно потиска или насърчава апетита. Изследователският екип е анализирал генетичните профили на повече от половин милион доброволци от британската Biobank.

Те установили, че около 6% от британците с европейско потекло имат определена комбинация от гени, която им помага да избегнат напълняване, независимо от начина им на живот.

Изследването се фокусира върху ген, известен като MC4R, който по-рано беше идентифициран от същите учени от Кеймбридж със своята важна роля за апетита чрез контролиране на рецептор в мозъка, наречен меланокортин 4, предаде БГНЕС.

Хората, които имат някои варианти на MC4R, нарушаващ действието на този рецептор, са склонни да наддават на тегло лесно, установи проучването, докато тези, които имат различна комбинация, помагаща рецептора да остане „включен”, са свидетели на обратния ефект. Участниците с тази комбинация ядат по-малко, което вероятно обяснява по-ниското им тегло.

Екипът установил, че хората с повишено наличие на тази комбинация - един на над 1 000 души във Великобритания - са били средно с 2,5 кг по-слаби от хората без нея и са с 50% по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет

Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет тип 2. За превенцията му експертите препоръчват разумно хранен...

Професор Садаф Фаруки, който ръководи проекта, каза: „Това проучване доказва факта, че генетиката играе основна роля за това защо някои хора са с наднормено тегло и че някои хора са късметлии да имат гени, които ги предпазват от затлъстяване.

"Това не означава, че не можем да повлияем на теглото си, като следим за това, което ядем, но определено означава, че шансовете са предопределени при някои хора и липсват при други.

Генетичните комбинации, установиха още учените, са свързани и с по-ниско кръвно налягане. Прозрението представлява платформа за разработване на нови лекарства, които имитират действието на въпросните гени.

"Генетичните изследвания на хиляди хора и разкритието на механизма на функциониране на защитните генетични варианти наистина могат да ни помогнат за разработката на ново поколение лекарства за общи заболявания като затлъстяване и диабет, които засягат милиони хора в световен мащаб", каза професор Ник Уеърхам, един от участниците в проучването.

Почти един на всеки трима възрастни сега се смята за затлъстял – тенденция, която се очаква да нарасне до 48% през следващите три десетилетия. Цифрата е повече от два пъти по-висока от прогнозираната средна стойност за света от 22%, се казва в доклада на Лондонския университет.

Може ли затлъстяването да е полезно?

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че в някои случаи затлъстяването не толкова способства за развитието н...

САЩ е единствената развита страна, за която прогнозите са, че ще се влоши - достигайки 55%. Около 10% от възрастните във Великобритания вече имат диабет тип 2, който е тясно свързан с наднорменото тегло.

Данните, представени на Европейския конгрес по затлъстяването във Виена миналата година, сочат, че това ще нарасне до почти 13% до 2045 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com