Не правете тези грешки, защото ще увредите ставите си

8424
Не правете тези грешки, защото ще увредите ставите си
Снимка: iStock/Guliver

Ставите са едни от най-важните части на тялото ни. Благодарение на тях ние се движим, спортуваме и дори стоим прави. Те понасят всяко наше действие. А как ги увреждаме? Не е задължително това да се случва само от обездвижване, прекаленото натоварване също води до износване на ставите. Разберете дали правите някои от нещата, които водят до увреждане на ставите, в следващите редове.

Обувки на висок ток

Ако сте привърженичка на високите обувки, трябва да знаете, че последиците никак не са малко и леки. Постоянното ходене на висок ток натоварва коленете, глезените и ставите, а това води и до поражения върху гръбначния стълб. Съветваме ви да избягвате ежедневното им ползване и да ги замените с удобни обувки, за да си спестите проблемите в бъдеще.

Прекалени тренировки

В стремежа си към по-добра фигура или просто заради изградилия се навик, вие може да нанесете сериозни поражения на ставите си. Прекалените тренировки, голямата повтаряемост на упражненията и претоварването ще износят ставите ви по-бързо и дори е възможно да се появят възпаления.

Недостатъчно разтягане

За да подготвите тялото за тренировка и да се отпуснете след такава, трябва да загреете чрез ратягане. Това освен че е важно за мускулите, е от значение за ставите и сухожилията. По този начин ще се предпазите от евентуални наранявания и травми, а и ще повишите гъвкавостта си.

Прекалена консумация на кафе

Прекалената консумация на кафе и повишаването нивата на кофеин в организма могат да доведат до възпаления, свързани с някои органи и ставите. Редуцирайте количеството напитки с кофеин, които приемате ежедневно.

Недостиг на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат благоприятен ефект върху целия ни организъм. Те имат противовъзпалителен ефект и подобряват плътността на ставите.

Излекувайте болните колене с този домашен мехлем!

Не малко хора страдат от проблеми с коленете и ставите и това се дължи на най-различни причини. Натоварване, години, спортни травми и т...

Не приемате достатъчно зеленчуци

И по-конкретно – зеленолистни зеленчуци. Те са богати на витамини като А, К и С, които са от голямо значение за костите. Също имат и противовъзпалителни свойства. Като добавка към тези качества, витамин С участва в процесите по усвояване на колагена от организма, чрез който се изгражда издръжливостта на ставите.

Природен лек за болните стави

Дехидратация

Хидратирането е важно за целия организъм. Ако човек не приема достатъчно количество вода на ден, то процесите в организма започват да се забавят. Това влияе и на ставите – в пространството между отделните стави има течност, която се състои предимно от вода – синовиална течност. Целта на тази течност е да смазва ставите и да предпазва от протъркването им. Пийте достатъчно вода и течности ежедневно, за да не се износят ставите ви и да се чувствате добре и здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com