Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

15 юни 2024, 17:00 часа

Пукането на коленете или крепитацията е често срещано явление, което се наблюдава при много хора, особено с напредването на възрастта. Това пукане може да се появи по време на движения като клякане, изправяне или ходене. Разбирането на въпроса защо коленете ни се пукат включва проучване на структурата на колянната става, възможните причини за звуците и последиците за здравето на ставите.

Структура на колянната става

Коляното е сложна става, която свързва бедрената кост (бедрена кост) с подбедрицата (тибия). Тя включва и колянната капачка (патела) и се поддържа от връзки, сухожилия, хрущяли и синовиална течност. Синовиалната течност в ставата действа като лубрикант, намалявайки триенето и позволявайки плавно движение. Хрущялът, гумена тъкан, покрива краищата на костите и долната част на пателата, като амортизира ставата и поглъща ударите.

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Причини за напукване на коляното

1. Газови мехурчета

Една от най-честите причини за напукване на коляното е образуването на газови мехурчета в синовиалната течност. Когато коляното се движи, тези мехурчета могат да се спукат, създавайки пукащ звук. Това е подобно на пукащия звук, който се чува при пукане на кокалчетата на пръстите. Този тип пукане обикновено е безвреден и не е свързан с болка или нараняване.

2. Движение на сухожилията

Сухожилията са тъканите, които свързват мускулите с костите. Когато едно сухожилие промени позицията си, особено ако се движи над костна изпъкналост, то може да издаде звук на щракане или пукане. Това често се случва по време на внезапни или значителни движения и обикновено не е причина за безпокойство, освен ако не е придружено от болка.

3. Движение на сухожилията

Лигаментите, които свързват костите с други кости, също могат да издават звуци, когато се разтягат или леко се изместват от мястото си. Това може да се случи по време на различни дейности и може да предизвика щракане или пукане.

4. Износване и разкъсване на хрущяла

С напредването на възрастта хрущялът в коленете ни може постепенно да се износи. Тази дегенерация, известна като остеоартрит, може да доведе до по-пряко триене на костите една в друга, което да предизвика скърцащ или пукащ звук. Този вид крепитация често е придружен от болка, подуване и намалена подвижност.

Учени обясниха защо коленете ни пукат

5. Наранявания и възпаления

Нараняванията на коляното, като например скъсани връзки или разкъсване на менискус, могат да предизвикат необичайни звуци в ставата. Освен това състояния като бурсит или тендинит, които включват възпаление на структурите на коляното, могат да доведат до чуваемо скърцане.

Последици за здравето на ставите

Случайното, безболезнено пукане на коляното обикновено не е причина за безпокойство и често се счита за нормален аспект на движението на ставата. Ако обаче пукането е съпроводено с болка, подуване или значителна промяна във функцията на коляното, това може да означава скрит проблем, който изисква медицинско внимание. Постоянните симптоми могат да подсказват за състояния като остеоартрит, менискални травми или проблеми с връзките.
Превантивни мерки

Поддържането на здравето на коляното е от решаващо значение за предотвратяването на проблемното крепитация. Това включва редовни упражнения за укрепване на мускулите около коляното, поддържане на здравословно тегло за намаляване на натоварването на ставите и избягване на дейности, които натоварват прекомерно коленете. Носенето на поддържащи обувки и практикуването на добра стойка също могат да помогнат за облекчаване на ненужния натиск върху коленните стави.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес