От водата по-добро за организма няма, но динята може да е хубав заместител

7488
От водата по-добро за организма няма, но динята може да е хубав заместител
Снимка: iStock/Guliver

По 2 килограма диня на ден през лятото помагат на човешкия организъм да бъде охладен. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов в интервю за Агенция "Фокус".

Симеонов набляга на факта, че по-подходяща напитка за разхлаждане и поддържане на организма от водата няма, а има плодове, които са много богати точно на вода - като динята. "И за предпочитане е тя да не е ледено студена, а ако може да бъде със стайна температура. Също така добре е човек да пие някакви чайове или топла напитка – най-добре вода, загрята на котлон, но в никакъв случай в микровълнова печка", каза още той.

Поморие е без вода часове наред заради две аварии

Часове наред в Поморие няма вода. Информация за проблема има на сайта на ВиК на курортния ни град. Според информацията, проблем с глав...

По думите му минимумът при децата, който трябва да се приема, е поне 500 мл. вода, а за възрастните е 1 литър, като максимум няма.

"Съветвам всички хора през летния сезон да приемат големи количества плодове, които са богати на вода – това са диня и пъпеш. Това е основното нещо, на което е хубаво човек да набляга – колкото по-голямо количество приема, толкова по-добре е за него, като минимумът не трябва да пада под 2 кг диня на ден – количество, което ще даде достатъчно вода, ако човек случайно забрави да пие вода. Приемайки по-големи количества диня, имаме по-малка нужда от прием на вода“, обясни д-р Симеонов.

Във връзка с най-популярните разхлаждащи напитки през лятото – фрешовете и смуутитата, диетологът посочи, че разликата между тях е от земята до небето. "Това е така, тъй като при фрешовете месестата част на плода липсва и дори те карат хората по един или по друг начин да вдигат нивото на инсулина. Там се получават едни процеси, които водят до напълняване, защото вдигайки кръвната захар, панкреасът започва да произвежда ново количество инсулин, а това е сигнал тялото да натрупва телесни мазнини. А смуутито е млян на блендер плод с малко вода, мляко или някакъв друг източник на течност, и по този начин ние приемаме месестата част, която влияе добре на тялото. Така тези захари от плода не навлизат бързо в кръвния поток и кръвната захар не се покачва. Аз съм с две ръце хората да се научат да пият повече смуути. А в пъти по-добре от смуутито си остава чистият плод, богат на вода – диня или пъпеш най-вече", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com