Пяната в урината опасна ли е и кога се появява?

42020
Пяната в урината опасна ли е и кога се появява?
Снимка: iStock

Пяната в урината, известна още като пенеста урина или мехурчеста урина, може да бъде причина за безпокойство, когато се появява постоянно или е придружена от други симптоми. Въпреки че не винаги е показателна за сериозен медицински проблем, разбирането на потенциалните ѝ причини и кога да потърсите лекарска помощ е важно.

Пяната в урината обикновено се причинява от наличието на протеини, които могат да създават мехурчета, когато урината се изхвърля от организма. Тези протеини могат да идват от различни източници, включително от диетата, лекарствата или основните медицински състояния. Ето някои често срещани причини за образуване на пяна в урината:

Дехидратация: Една от най-честите и безвредни причини за пенеста урина е дехидратацията. Когато не пиете достатъчно вода, урината ви става по-концентрирана, което води до наличието на повече протеини и съответно до пяна.

Тъмна урина и болки в корема – тези 2 симптома говорят за следния проблем

Диетични фактори: Някои храни и напитки, като например аспержи, могат да предизвикат разпенване на урината. Прекомерната консумация на тези вещества може да доведе до временно разпенване на урината.

Лекарства: Някои лекарства, особено тези, които засягат отделителната система, могат да предизвикат разпенване на урината като страничен ефект. Ако подозирате, че причината е лекарство, консултирайте се с Вашия лекар.

Упражнения: Интензивната физическа активност понякога може да доведе до пенеста урина поради дехидратация по време на тренировка. Поддържането на хидратация често може да облекчи този проблем.

Инфекции: Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) понякога могат да причинят пенеста урина, както и други симптоми като болка или парене по време на уриниране. Обикновено инфекциите на пикочните пътища се лекуват с антибиотици.

Проблеми с бъбреците: Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) или увреждане на бъбреците може да доведе до постоянно наличие на белтък в урината, което води до образуване на пяна в урината. Това състояние изисква медицинско внимание и лечение.

Други здравословни състояния: Някои медицински състояния, като диабет, хипертония и сърдечни заболявания, могат да допринесат за протеинурия (наличие на излишен белтък в урината) и пенеста урина.

Промяна в цвета на урината - говори за следните проблеми

Ако забележите пенеста урина, особено ако тя продължава или е придружена от други тревожни симптоми като болка, кръв в урината или промени в цвета на урината, е необходимо да се консултирате със здравен специалист. Той може да извърши тестове, за да определи основната причина и да осигури подходящо лечение.

Пяната в урината понякога може да бъде доброкачествено явление, причинено от дехидратация, диета или лекарства, тя може да показва и основни здравословни проблеми, особено ако продължава или е придружена от други симптоми. Редовната хидратация, балансираното хранене и наблюдението на здравословното състояние са основни стъпки за поддържане на здрава урина и цялостно благополучие. Ако се съмнявате, винаги е най-добре да потърсите лекарски съвет, за да изключите някакви сериозни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com