Тъмна урина и болки в корема – тези 2 симптома говорят за следния проблем

38490
Тъмна урина и болки в корема – тези 2 симптома говорят за следния проблем
Снимка: Pixabay.com

Цветът на урината издава много за вашето здравословно състояние. Дори да нямате други симптоми, той може да подскаже скрито заболяване и да помогне на лекаря ви да постави диагноза своевременно. Нормалният цвят следва да е светложълт. Той може да потъмнее и да добие кехлибарен нюанс, ако сте дехидратирани или системно не приемате достатъчно течности.

Възможна е и промяна в цвета на урината, която е следствие от храна, медикаменти, прием на билки, не е задължително всеки различен цвят да сочи заболяване, но все пак при поява на определени нюанси, съчетани с придружаваща симптоматика, червената лампичка, че има нещо нередно, свързано със здравето ви, трябва да светне. Тъмна урина и болки в корема например често сочат здравословен проблем, който трябва да бъде диагностициран и лекуван.

Какво заболяване разкрива съчетаването на тъмна урина и болки в корема?

Тъмната урина сама по себе си не е тревожен сигнал. Може да сочи, че сте дехидратирани. Ако обаче промяната на цвета е съчетана с болки в корема, следва да обърнете внимание на здравето си, тъй като комбинацията от тези два симптома обикновено сочи проблем с пикочните пътища или бъбреците – от инфекция до камъни в бъбреците, като фамилна анамнеза за бъбречно заболяване или камъни в бъбреците прави по-вероятни тези проблеми. Други възможни здравословни проблеми, за които сочи тъмната урина, съчетана с болки в корема, са запушен жлъчен канал и чернодробни заболявания, например хепатит.

Симптомите на кой хепатит са тъмна урина и болки в корема?

  • Хепатит А – това е вирусен хепатит, който е заразен. Симптомите му освен тъмна урина и болки в корема включват и диария. За заболяването има ваксина, която може да ви предпази.
  • Хепатит В – наричат го "тих убиец", защото много от болните не изпитват симптоми, преди да стане твърде напреднало заболяването. Симптомите наред с тъмна урина и болки в корема, когато се проявят, включват пожълтяване на кожата и очите, гадене, повръщане, болки в ставите и мускулите.

Тъй като хепатитът е тежко заболяване, изискващо своевременна медицинска помощ, не пропускайте срещата с лекаря, ако имате и минимални съмнения, че сте заразени и това е причината за вашите проблеми и симптоми.

Винаги ли тъмната урина сочи проблем?

Преди да се притесните, бързаме да подчертаем, че тъмната урина може да е резултат от неадекватен прием на течности или от прием на определени лекарства като антималарийни медикаменти, лаксативи, съдържащи каскара или сена, както и някои антибиотици. Урината ви може да потъмнее и ако сте прекалили с консумацията на ревен или алое. Любопитен факт е, че тъмната урина може да е резултат от прекомерно натоварване във фитнеса. Мускулни наранявания, причинени от прекомерно физическо натоварване, също могат да причинят потъмняване на урината и цветът ѝ да се доближи до този на колата. Ако обаче не откривате сред тези причини обяснение за вас, както и ако изпитвате дискомфорт или болка в корема, други симптоми или състоянието продължи дълго, задължително се консултирайте с лекар.

Какви други цветове на урината могат да подскажат заболяване?

Цветът на урината наистина може да ви изненада – син, зелен, червен, оранжев. Всеки от тях може да подскаже за заболяване, както и да е просто безобиден и безопасен  резултат от консумация на нещо, довело до оцветяването. Само лекар може да ви помогне да откриете причината.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: MedicineNet

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com