Постоянен глад: Това са най-добрите храни за намаляване на апетита

4230
Постоянен глад: Това са най-добрите храни за намаляване на апетита
Снимка: iStock

Ако се оплаквате от постоянен глад, необходимо е единствено да включите в диетата си подходящите храни за намаляване на апетита, това споделя руският диетолог д-р Игор Строков. Експертът допълва, че в случая много хора прибягват до хапчета и добавки за отслабване, но това не е най-добрият вариант, тъй като може да навреди сериозно на здравето.

„Запомнете: Прекомерният апетит често се дължи на хранителен дефицит или висок калориен дефицит“, допълва експертът. За целта той препоръчва включването в диетата на джинджифил, ябълки, овесени ядки, леща, бадеми.

Намаляване на апетита

"Желанието за хапване сигнализира, че тялото ви има нужда от нещо. Въпреки това, не са необходими големи количества кафе или химикали, за да го потиснете. Това, от което наистина има нужда тялото ви, са хранителни вещества и постоянна енергия.“, казва диетологът Игор Строков.

Яде ви се постоянно - ето какви може да са причините за глада ви

Джинджифил - освен противовъзпалително действие, той има и положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на захарта, стимулира храносмилателната система и според проучвания има доказан ефект върху засищането.

 

За успешна борба с постоянното желание за хапване е от решаващо значение стабилното усещане за ситост. Защото дори да успеете да поддържате кръвната си захар на балансирано ниво, в крайна сметка ще огладнеете.

"Ябълките са богати на пектини, диетични фибри, които ви засищат много бързо. Затова те са особено подходящи за закуска или междинно хранене", казва експертът.

Овесените ядки също са богати на фибри. Дълговерижните въглехидрати в състава им осигуряват на тялото устойчива енергия за по-дълъг период от време, вместо да освобождават цялата енергия от храната наведнъж, както въглехидратите с къса верига. Това гарантира по-дълго чувство за ситост и балансирано ниво на кръвната захар.

Лещата принадлежи към група бобови растения, които се считат за богати на фибри и протеини. Богатите на протеини храни сами по себе си могат да имат положителен ефект върху ситостта, тъй като протеините се усвояват по-бавно от, например, въглехидратите.

Похапването между храненията може да бъде от решаващо значение за успеха на загубата на тегло: Ако често похапвате нездравословни храни, когато сте наистина гладни, можете бързо да надвишите нуждите си от калории и същевременно да останете гладни.

„Проучване показва, че постоянното желание за хапване, особено на мазни храни, е значително по-слабо, когато суровите бадеми се консумират като малка сутрешна закуска“, казва диетологът.

Още: Лекар: Направете това и вечерният глад за сладко ще изчезне

Важно: Информацията е предоставена за справка и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com