Препарат лекува хепатит С само за три седмици

10461
Препарат лекува хепатит С само за три седмици
Снимка: Gettyimages

Китайски и американски учени създадоха лекарство, позволяващо да се отстранят всички следи от присъствието на вируса на хепатит С от черния дроб и другите органи на човешкото тяло само три седмици след началото на неговото приемане, съобщават изследователите в сп. Hepatology.

Хепатит С е вирусно заболяване, поразяващо черния дроб и водещо до цироза и смърт. Това заболяване се поддава на лечение, но прилаганите медикаменти не действат на всички, имат много странични ефекти и изискват почти година непрекъснато приемане. А и невинаги дават ефект. Съществуват шест типа вируси на хепатит С, като най-разпространеният често не може да се потисне дори след година терапия.

Хроничният Хепатит С вече лечим и у нас, остава Касата да го покрие‏

Хроничният Хепатит С, от който страдат около 1,5% от българите, вече е лечим и у нас. Остава единствено Здравната каса да започне да по...

Джордж Лау от Центъра на черния дроб в Хонконг (Китай) и колегите му открили потенциално решение на този проблем, като разработили специална смес от няколко противохепатитни лекарства, които изчистват организма от всички следи от вируса само за три седмици.

Всяка от съставките на тази смес атакува различни белтъци и елементи в поразените клетки на черния дроб, възпрепятствайки вируса на хепатита да събира нови копия.

Работата на препарата е проверена върху група от 18 доброволци, заразени с хепатит С, като всички те били излекувани от болестта след три седмици и напълно избавени от всички следи на вируса след 12 седмици. Според учените странични ефекти или напълно отсъствали, или били минимални.

В близко време Лау и колегите му се надяват да започнат по-мащабни клинични изпитания на лекарството, които да покажат доколко ефективна е тази методика и безопасна ли е тя на практика, върху по-опасни видове на вируса и по-уязвими организми на хора.

Само 1 000 души с хепатит С се подлагат на лечение

90% от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение "ХепАсист". 3 хиляди и 500 души са носители на хепатит Б и 1...

Ако опитите бъдат успешни, то хонконгските медици ще инициират големите фармацевтични компании, на които принадлежат патентите за всяка от трите съставки на лекарството, да започнат да си сътрудничат и да създадат действащи лекарства, а не да се опитват да извлекат максимална печалба.

Днес, както разказва Лау, стойността на лечението от хепатит С превишава 100 000 долара. Ученият се надява, че откритието му ще позволи на порядъци да се намалят разходите, които хората и държавите правят в борбата с "тихия убиец", срещу който още няма ефективна ваксина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com