Симптоми, че имате високо кръвно налягане

12544
Симптоми, че имате високо кръвно налягане
Снимка: iStock/Guliver

В какви ситуации е задължително да измерим кръвното си? Ако мислите, че трябва да го правите единствено при наличието на конкретен проблем, грешите.

В продължение на години кръвното ви налягане може да бъде високо и да са налични малко или никакви симптоми за това отклонение. Неслучайно хипертонията често се нарича "тихият убиец". С течение на времето това заболяване може да развие тежки усложнения, включително инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, деменция и други. За да се предотвратят подобни последствия, заболяването трябва да се диагностицира в ранните етапи и да се започне лечение.

Няма точни указания за това колко често трябва да измерваме кръвното си налягане. Например, Националната здравна система на Обединеното кралство (NHS) съветва да правите това "по всяко време, когато имате опасения за наличието на проблем". Можете да измерите налягането у дома или при посещението на лекар.

Кръвното налягане се счита за повишено, ако е в стойност над 120/80 mm Hg. Но не всеки човек, при който е отчетена тази стойност при еднократно измерване, е хипертоник. Диагнозата хипертония се поставя, ако при измерване на налягането в лекарския кабинет то се окаже по-високо от 140/80 mm Hg поне два пъти. За потвърждаване на диагнозата може да се извърши 24-часов мониторинг на налягането.

Симптоми на хипертония:

Симптомите на хипертонията са неспецифични, т.е. те могат да се появят по други причини. Периодичната им поява е причина за измерване на кръвното налягане.

Главоболие

Американската сърдечна асоциация посочва, че главоболието не е стандартен симптом на хипертония. Силното главоболие обикновено не придружава обичайния ход на хипертонията, а на хипертонична криза (в този случай съществува риск от съдови увреждания). Кръвното налягане над 180/120 mm Hg може да говори за наличието на този проблем. Това е спешно състояние, при което трябва спешно да потърсите медицинска помощ. Въпреки това, главоболието фигурира като неспецифичен симптом при хипертония. Препоръчително е хората, които страдат от него, да измерват редовно кръвното налягане.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com