Скъсана предна кръстна връзка в коляното и/или менискус – какво трябва да знаем

83701
Скъсана предна кръстна връзка в коляното и/или менискус – какво трябва да знаем
Снимка: iStock/Guliver

Януари месец е, идва снежният рай – или поне така е по календар. Защото ските и сноубордът са чиста любов за мнозина така, както и например футболът. Идва обаче и рай за хирурзите – които потриват доволно ръце при всяка паднала снежинка, защото за тях е като паднала жълтица. Последното ми го каза хирург, при който бях на консултация – заради един от бичовете на съвремението що се отнася до тежките травми и контузии, които застигат по-активно спортуващите. Сигурно сте се досетили – става въпрос за скъсване на предна кръстна връзка в коляното. А ако е гарнирана с разкъсан менискус или менискуси, банкетите за хората със скалпели са гарантирани.

Съгласно актуална към есента на 2019 година статистика, само в САЩ годишно между 100 000 и 200 000 души претърпяват една от най-тежките възможни контузии, от които може да пострада човек – скъсана предна кръстна връзка в коляното. Това значи средно 1 на 3500 души. За България официална статистика няма – но със сигурност немалко хора, особено мъже, са се сблъсквали със страшната диагноза.

Какво е най-важно, ако, недай Боже, човек претърпи такава трамва. На първо място – да му бъде поставена точна диагноза. Без ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) всяка диагноза винаги може да е спекулативна – т.е. да е невярна. ЯМР може да бъде направен и по клинична пътека, но там дългото чакане е гарантирано – защото съответните специалисти преценяват дали сте спешен случай или не. Но дори и ако не се притеснявате за парите, ЯМР не е хубаво да се прави веднага – необходимо е отокът на коляното да поспадне, за да може да излезе точната картина. При такъв тип травми налагането с лед в продължение на повече от 1 ден помага неимоверно, за да поизчезне отокът. Помагат и бабешки лекове, като например настърган суров картоф, който да се сложи на удареното място със стабилна превръзка – само внимавайте и използвайте по-стари дрехи, защото картофът цапа сериозно.

След като вече е направен ЯМР, задължително потърсете специалист, който да ви го разчете и да постави точна диагноза. Има лекари, които специализират специално в това направление – не всеки хирург е такъв специалист.

Общите признаци за проблем с кръстната връзка са следните – след като поотмине отока и намалее първоначалната болка, да усещате коляното нестабилно. Няма да можете да правите резки странични движения, без да усетите нестабилност, при по-сериозно скъсване и болка. Освен това, няма да можете да направите пълно клякане – това е една от проверките и за разкъсан менискус, тогава ще усетите болка в сгъвката на коляното.

Когато диагнозата е налице – задължително с търсене на второ мнение, вече можете да помислите дали да се оперирате. Ако възнамерявате да продължите да спортувате активно или ако работата ви налага по-голяма физическа активност, със сигурност операцията е наложителна. Като цяло, ако категорично диагнозата е за скъсване, трябва да сте наясно колко тежко е то и до какво може да доведе липсата на операция – защото е ясно, че ако нямаше нужда от предна кръстна връзка, природата нямаше да я е създала.

Щом решите дали ще се оперирате и отговорът е "да", потърсете къде ще правите рехабилитация – преди да се оперирате. Поговорете с рехабилитатор, съставете точен план какво ще правите. Това е изключително важно – не почвайте да търсите къде ще проведете рехабилитация след операцията. Много неприятно е, ако се залежите повече от необходимото – мускулатурата много бързо губи качествата си и обема си, когато постоянно е в покой и няма да познаете крака си само седмица след като лежите постоянно на легло! Ако става въпрос само за менискус/менискуси, рехабилитацията почва буквално часове след операцията, но и с кръстната връзка няма голямо бавене. Колкото повече изчаквате, толкова повече време ще ви отнеме да си върнете крака, образно казано.

Преди да отидете на операция, намерете си добра шарнирна шина. Става въпрос за шина, при която може да се променя ъгъла на уреда, за да може коляното да прави сгъване до определен градус. Говорете обезателно с опериращия Ви лекар по въпроса и потърсете съвет от рехабилитатора Ви – той е човекът, който ще Ви вдигне на крака!

Не забравяйте – дваж крой, веднъж режи. Първо, бъдете убеден в диагнозата. Второ, намерете лекар, на който се доверявате. Обсъдете с него каква точно ще е операцията, защото вече има няколко различни прилагани широко начина на възстановяване на кръстна връзка. И трето – подгответе план за рехабилитация. Не се отчайвайте, със сигурност ще мине време, но кракът Ви отново ще е здрав – когато сте осигурили и планирали всичко необходимо, остават единствено упоритостта и търпението.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com