Тайната, която ще ви спаси от прималяването в жегите

16871
Тайната, която ще ви спаси от прималяването в жегите
Снимка: iStock/Guliver

Обичате слънчевите бани, но ви се завива свят, когато станете от плажния стол? Или ви прималява, ако ходите или спортувате в горещ ден? Със сигурност не сте сами. Ето какво можете да направите по въпроса.

Ниско кръвно налягане

На първо място, виенето на свят, което изпитвате в горещ ден, може да бъде причинено от по-ниско кръвно налягане. За да регулира тялото ви телесната си температура в горещ ден, кръвоносните ви съдове се разширяват. Кръвният поток се контролира от мозъка ви, за да поддържа кожата и тялото ви хладни. Тази промяна в кръвния поток може да ви накара да се почувствате замаяни и замаяни.

Да се ​​поти

Втора причина за световъртеж при високи температури е голямата загуба на вода. Потите се много в горещите дни, така че губите повече вода от обикновено. Ако не пиете достатъчно, за да попълните липсите на вода в тялото си, може да получите замаяност от този дефицит.

Никога не правете това с климатика, съсипвате здравето си

През горещите летни дни няма нищо по-хубаво от климатик, който разпръсква чудесно хладен въздух в целия дом. Когато не понасяте топлина...

Слънчев удар

Чувството на замаяност в горещ ден не винаги е безобидно. Освен виене на свят, страдате ли и от главоболие, намален апетит, прекомерно изпотяване, спазми, учестено дишане, голяма жажда и висока телесна температура? Това са очевидни симптоми на топлинен удар. В този случай намерете възможно най-скоро сянка и пийте много (хладка) вода. В тежки случаи можете да изпаднете в безсъзнание от топлинен удар. Ако това се случи на някой във вашия район, обадете се на 112.

Какво можете да направите?

Нямате симптоми на топлинен удар, но се чувствате замаяни? За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете това гадно усещане, причинено от жегата. Можете да пиете сок от нар, веднага щом почувствате замайване. Тази напитка хидратира и е полезна за вашата циркулация. Освен това е важно - не можем да подчертаем достатъчно - да пием достатъчно вода в горещ ден. Консумацията на алкохол и кофеин ще ви дехидратира допълнително, така че пийте повече вода, ако сте зажадняли за чаша вино, студена бира или кафе. Освен това избягвайте слънцето между обяд и 16 часа, носете шапка, слънчеви очила и леки дрехи. И не на последно място, яденето на по-леки ястия може да помогне. Метаболизмът ви не трябва да работи с пълна скорост, в противен случай тялото ви се затопля по-бързо. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com