Тестостеронът е причина за диабет при мъжете

24161
Тестостеронът е причина за диабет при мъжете
Мъжкият полов хормон е пряко свързан с инсулина, контролиращ нивата на кръвната захар

Сред причините за развитието на диабет при мъжете се оказва ниското ниво на хормона тестостерон, откриха учени от Единбургския университет.

Тестостеронът е пряко свързан с инсулина, който контролира нивата на кръвната захар. Един от рисковите фактори за диабет от втори тип е затлъстяването, което пък може да бъде причинено от ниски нива на мъжкия полов хормон, съобщи БГНЕС.

НЗОК осигурява лечение на над 348 хиляди диабетици

На всички 348 057 болни (от тях 287 832 страдат от неинсулинозависим диабет и 60 225 - от инсулинозависим), които са се обърнали към ...

Учените смятат, че протеинът RBP4 играе решаваща роля в регулирането на инсулиновата резистентност, когато тестостеронът е понижен. Те откриват, че нивата на протеина са по-високи при ниски нива на хормона.

Експерименти, които учените провели върху мишки, са показали, че нарушението в обмена на инсулин се оказва причинено от небалансираните нива на тестостерон. Констатациите могат да помогнат за откриване на лечение на диабет, особено при възрастните мъже, които са изложени на по-висок риск.

Според екипа, резултатите от проучването могат да доведат до създаването на лечение, което да регулира производството на RBP4 и съответно да намалява риска от диабет при мъжете с нисък тестостерон.

Редактор: Десислава Симова

Нова надежда за диабетиците

Учени от САЩ са открили как да "рестартират" панкреаса и да намалят необходимостта от всекидневни инсулинови инжекции, пише в. "Дейли е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com