Топ 4 на нездравословните храни, които всъщност са полезни

2856
Топ 4 на нездравословните храни, които всъщност са полезни
Снимка: Pixabay.com

Избирайки храната, която консумираме, ние я класифицираме като здравословна и нездравословна. Но в много случаи тези класификации се оказват неточни. Оказва се, че някои „нездравословни“ храни всъщност са изключително полезни и дори са задължителни за консумация.

Ето кои са те:

1. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло, продавано в магазина, обикновено е с високо съдържание на захар и наситени мазнини, тъй като съдържа палмово масло или добавена захар. Това е причината то да се класифицира като нездравословна храна.

Но този продукт съдържа и здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Освен това е източник на протеини, диетични фибри, витамини Е и В3.

Ричард Суинбърн, ръководител и старши спортен диетолог от SSI, уверява, че една или две лъжици на ден не могат да навредят на здравето ни, особено след като тялото ни изисква мазнини, за да функционира правилно. Въпреки това препоръката му е да се търсят  продукти без съдържание на палмово масло, захар и сол.

2. Яйца

6 продукта, които може да не изхвърляте след изтичане на срока им

Ето кои хранителни продукти може да се консумират дори и след изтичане на срока им на годност. 1. Мляко на прах Срокът на годност на ...

Яйцата са съставка на много ястия, които консумираме ежедневно. Но напоследък все повече хора ги избягват заради съдържанието на холестерол в тях. Други видове храни, които консумираме през деня, като месо и морски дарове, допринасят в значително по-голяма степен за покачване нивата на холестерола, отколкото яйцата.

Едно яйце на ден е напълно достатъчно за здрав индивид. Яйцата са силно препоръчителни за диетата на възрастните хора, тъй като предлагат по-качествен протеин от този в червеното месо. Ако нивата на холестерола ви са високи, просто избягвайте консумацията на жълтък.

3. Картофи

На фона на множеството възможности - картофено пюре, картофени чипсове и пържени картофи, храните с този зеленчук придобиха лоша репутация през последните години. Но в картофите се съдържа качествено нишесте, което е пълноценен източник на енергия. В случая значение има единствено консумираното количество.

Препоръката на диетолозите е една четвърт от храните в чинията ни да са с високо съдържание на въглехидрати, а останалата част да са плодове, зеленчуци и месо. Важно е да не консумирате твърде много въглехидрати, тъй като излишното количество енергия, предоставено на тялото ви от тях, ще го накара да ги складира във вид на мазнини.

8 храни, които потискат апетита

Апетитът е желанието да се приема храна, за да се задоволяват нуждите на тялото ни. Доста често не сме гладни, просто си втълпяваме, че...

Но все пак не трябва да забравяме, че въглехидратите са основният източник на енергия за организма и те не трябва да се изключват напълно от диетата. 

4. Сирене

Подобно на картофите, сиренето се счита за нездравословна храна.

Според диетолозите сирената са чудесен източник на калций и протеини. Едам, моцарела, камамбер и бри са тези от тях, които съдържат малко количество мазнини. За възрастните хора, които страдат от остеопороза, сиренето е незаменима храна.

Диетолозите са на мнение, че гореспоменатите храни не са вредни, ако ги консумираме правилно. По-скоро трябва да избягваме консумацията им с храни, които съдържат повече калории. Балансираната диета, набавяща на тялото ни разнообразни хранителни вещества, е оптималният вариант, към който трябва да се придържа всеки един от нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как дафиновият лист помага за болезнените разширени вени

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com