Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години?

5576
Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години?
Снимка: iStock

Има мнение, че след 50-годишна възраст млякото се усвоява лошо и е вредно за благосъстоянието и е по-добре да се откажете от него. Но дали е така? Отговор на този въпрос дава руския лекар Катерина Кузина.

Отказ от млякото след 50 години - необходимо ли е 

"Често можете да чуете, че с възрастта човешкото тяло започва да понася по-зле лактозата - млечната захар. Поради това обикновено се препоръчва да се избягват млечни продукти, които могат да причинят подуване на корема, газове и стомашни проблеми", казва диетологът д-р Катерина Кузина.

Експертът пояснява, че решението в този случай трябва да се вземе индивидуално. В много отношения препоръките за неговата необходимост се определят от индивидуалните реакции на организма към млякото и способността му да абсорбира лактозата, отбелязва д-р Кузина.

Защо и как опитните градинари използват мляко в градината

„Ако нямате непоносимост към лактоза или други здравословни проблеми, свързани с консумацията на млечни продукти, умерената им консумация може да бъде от полза“, казва диетологът.

Експертът отбелязва, че здравословното хранене в зряла възраст може да бъде ключът към доброто здраве, а млечните продукти могат да бъдат изключително подходящи в случая.

В същото време е необходимо да се контролира тяхното количество и да се следи качеството, подчертава д-р Катерина Кузина.

"Ако се появят неблагоприятни симптоми след пиене на мляко (подуване на корема, болка, метеоризъм, гадене, диария, общо неразположение), трябва да се консултирате с лекар. Понякога непоносимостта към мляко може да възникне поради вторичен дефицит на латказа, който се развива във връзка с лактозна непоносимост", допълва експертът.

Какви са ползите от млякото?

Млякото има повече от достатъчно полезни свойства. Млечната киселина, която произвежда, е ефективна срещу вредните микроорганизми. Лактозата е отговорна за здравата микрофлора в червата. Освен това съдържа изобилие от микроелементи и минерали, които помагат за предотвратяване на остеопорозата и укрепват костите.

"Вярно е, че през 1997 г. учените доказаха , че независимо колко мляко пиете, рискът от фрактури на костите при жени на възраст от 34 до 59 години не намалява. А за здравословен растеж и калций, децата се препоръчват да пият поне 300 ml мляко на ден", казва експертът.

Млякото също съдържа протеини, които участват в образуването на мускулна тъкан. И ако комбинирате млякото с физическа активност, можете да забавите появата на дегенеративни промени в скелетните мускули и мускулната функция, обикновено свързани с възрастта.

"Освен това някои проучвания показват , че млякото намалява оксидативния стрес и помага при някои заболявания, свързани с мозъка, като болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Смята се също, че то е полезно за прочистване на черния дроб от различни вредни вещества, има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт и дори помага при гастрит и стомашна язва, тъй като намалява киселинността", допълва експертът.

И като цяло витамините и микроелементите, съдържащи се в млякото, спомагат за подобряване на имунитета, могат да нормализират кръвното налягане и имат благоприятен ефект върху стените на кръвоносните съдове.

За кои хора не е полезно кафето с мляко

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com