Учени: Очите са входна врата за коронавируса

8467
Учени: Очите са входна врата за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Екип от лекари и лаборанти от института Джон Хопкинс доказват, че очите и околните тъкани представляват сериозен риск от заразяване с коронавирус. Твърденията от изследването са публикувани на 9 май.

От документа става ясно, че очите могат да се окажат идеалните “входни врати” за COVID-19. Учените изследвали тела на 10 човека, починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса, като открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2. Това е ензимът, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло. Този ензим се намира на много места - като устата и белите дробове, но досега не се знаеше, че очите ни го имат в толкова големи количества.

Оцелява ли новият коронавирус по-дълго в очите, отколкото носа?

Скорошно проучване, публикувано в списанието Annals of Internal Medicine, показва, че коронавирусът, предизвикващ COVID-19, може да се ...

Нещо повече – според изследването, още един ензим, наречен TMPRSS2, допълнително помага на вируса да се промъкне през порите и кръвоносните съдове, а очите ни имат големи количества и от него. Лекарите отдавна предупреждават хората да пазят очите си като начин да предотвратят заразяване. Освен това вече е известно, че сълзите могат да разпространяват коронавируса. Заради това експертите смятат, че освен като входна врата, очите могат да играят и ролята и на резервоар за вируса, като така се създава риск от предаването му от човек на човек.  

За опасността от проникване на коронавируса през очите предупредиха преди дни и учени от Хонг Конг. Според тях SARS-COV-2 е доста по вирулентен от SARS, който зарази над 8 000 души през 2002 – 2003 година и причини смъртта на около 800 души. Въпреки това, от Хонгконгския университет уточняват, че добрата хигиена, а не носенето на защитни прегради пред очите остава най-важният компонент за предпазване от заразяване. „Изследванията сочат, че този коронавирус може да запази свойството си да заразява за известен период от време извън тялото и ако ръцете ви са мръсни, а вие търкате очите си, има голям риск от заразяване. Така че според мен хигиената на ръцете и остава от първостепенна важност“, казва професор Майкъл Чан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com