Учени: Промените в холестерола са свързани с развитието на деменция

14961
Учени: Промените в холестерола са свързани с развитието на деменция
Снимка: iStock

Холестеролът е восъкоподобно вещество, което се намира в тялото ни и играе важна роля в различни физиологични процеси. Въпреки че холестеролът е от съществено значение за поддържането на здравословни телесни функции, дисбалансът в нивата му може да има неблагоприятни последици за здравето ни, включително повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Последните изследвания хвърлиха светлина и върху връзката между промените в холестерола и деменцията, по-специално болестта на Алцхаймер, която е най-разпространената форма на деменция.

Няколко проучвания показват връзка между нивата на холестерола и развитието на деменция. Високите нива на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL), обикновено наричан "лош" холестерол, са свързани с повишен риск от болестта на Алцхаймер. LDL холестеролът може да се натрупва в кръвоносните съдове, което води до атеросклероза - състояние, характеризиращо се с образуване на плаки. Тези плаки могат да ограничат притока на кръв към мозъка, да влошат когнитивните функции и да допринесат за развитието на деменция.

Лекар: Този симптом с краката по време на ходене издава висок холестерол

Освен това изследванията показват, че холестеролът играе важна роля при образуването на амилоидни бета плаки, една от отличителните черти на болестта на Алцхаймер. Амилоид бета е протеинов фрагмент, който се натрупва в мозъка, образувайки плаки, които нарушават комуникацията между невроните и допринасят за невродегенерацията. Холестеролът може да взаимодейства с амилоид бета, като оказва влияние върху агрегацията му и насърчава образуването на тези плаки.

Освен това холестеролът е от решаващо значение за производството и функционирането на клетъчните мембрани, които са жизненоважни за целостта и сигнализацията на невроните. Дисбалансът в нивата на холестерола може да повлияе на структурата и флуидността на клетъчните мембрани, да влоши комуникацията между невроните и да допринесе за влошаване на когнитивните функции.

Лекар: Този пренебрегван зеленчук укрепва сърцето и сваля холестерола

Изследвана е и ролята на лекарствата за понижаване на холестерола, като например статините, за предотвратяване или забавяне на появата на деменция. Някои проучвания показват, че статините могат да имат защитен ефект срещу деменция, независимо от техните понижаващи холестерола свойства. Тези медикаменти могат да помогнат за намаляване на възпалението, подобряване на кръвообращението и промяна на производството на амилоид бета в мозъка, като по този начин потенциално могат да повлияят на прогресията на деменцията.

Важно е обаче да се отбележи, че връзката между промените в холестерола и деменцията е сложна и са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно съответните механизми. Освен това индивидуални фактори като генетика, начин на живот и общо сърдечносъдово здраве могат да повлияят на въздействието на холестерола върху риска от деменция.

Промените в холестерола са свързани с развитието на деменция, особено на болестта на Алцхаймер. Високите нива на LDL холестерола, образуването на амилоидни бета плаки и нарушенията във функционирането на невроните са потенциални механизми, чрез които дисбалансът на холестерола може да допринесе за влошаване на когнитивните способности. По-нататъшните изследвания на тази връзка ще подобрят разбирането ни за деменцията и потенциално ще доведат до нови превантивни и терапевтични стратегии.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com