Учени разкриха как безсънието се отразява на жените

6150
Учени разкриха как безсънието се отразява на жените
Снимка: iStock

Жените, страдащи от хронично безсъние, са по-склонни да преяждат, да предпочитат нездравословни храни и в резултат на това страдат от наднормено тегло. В същото време прекомерната консумация на храна провокира безсъние и лошо качество на съня.

Тези резултати от проучването бяха обявени от лекари от Колумбийския университет, които работят върху мерки за подобряване на превенцията на заболявания, причинени от липса на нощна почивка и лоша диета, съобщава изданието The Health Site.

Липса на сън - как се отразява на жените 

Проучването, зи основава на данни от жени, тъй като те са по-склонни от мъжете да страдат от безсъние и затлъстяване.

"Нежният пол е особено податлив на нарушения на съня през целия си живот, тъй като по правило жените често поемат отговорността да се грижат за децата и семейството. Съществува и зависимост от хормоналните периоди", обяснява ръководителят на изследването д-р Брук Агарвал.

Лекар за безсънието: Изяжте парче от това 30 минути преди лягане и ще забравите за проблема

Лекарите анализирали съня и хранителните навици на група от 495 жени от различни националности на възраст от 20 до 76 години. Участниците съобщават за храната и количеството храна, която са консумирали през последните 12 месеца, както и за качеството на съня, времето за заспиване и безсънието.

Проучването установява, че жените, които често се събуждат посред нощ, приемат 143 калории повече от дневните си нужди като цяло. В същото време те по-често избират продукти с добавена захар. Участниците, на които е отнело повече от един час, за да заспят, са консумирали средно 426 калории повече. Страдащите от безсъние изяждат 216 допълнителни калории.

"В същото време всички жени, страдащи от нарушения на съня, предпочитат големи порции - със 100-150 грама над нормалните. Тоест жените с лош сън са склонни да преяждат при всяко хранене и да избират нездравословни храни", отбеляза д-р Агарвал.

Друг автор на изследването, д-р Фарис Зурайкат, добавя, че връзката между лошото качество на съня и прекомерната консумация на храна най-вероятно се дължи на стимулирането на сигналите за глад в мозъка или потискането на сигналите за ситост. Съществува и обратна връзка.

"Теглото до голяма степен зависи от обема на консумираната храна и жените с безсъние могат да консумират по-големи количества храна, за да се почувстват сити. Яденето на повече храна обаче може също да причини трудности при заспиване, по-специално поради стомашно-чревни процеси", обяснява ученият.

Според изследователите резултатите ще помогнат за разработването на терапии, свързани с подобряване качеството на съня на пациентите, независимо от пола им.

Как да заспим бързо: 3 начина, които наистина помагат при безсъние

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com